Dwudniowe manewry trwają w Bukownicy (foto)
Wielkie smażenie w Bukownicy w gminie Tereszpol zaczęło się już wczoraj. Panie z KGW "Nasza Bukownica" dwoiły się i troiły żeby zdążyć przed tłustym czwartkiem. Zebrały uwaga zamówienie na ... 300 pączków. Sprawa jest bardzo poważna i rozłożona na dwa dni. Wczoraj było wyrobione ciasto, a dziś zacznie się smażenie.
Już w środę zakasały rękawy i w w Bukownicy ruszyło wielkie smażenie. Tak powstają świeżutkie pączki z nadzieniem: różanym. budyniowym, pistacjowym i z marmoladą.
A oto sprawdzony przepis na pyszne domowe pączki:
Pączki babci Ireny
Dodaj szybkie ogłoszenie drobne na naszym portalu:
Składniki na około 40 sztuk:
1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych
100 – 150 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
1 całe jajko
5 – 6 łyżek oleju lub 100 g masła
pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
40 ml spirytusu
sok i skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki soli
Ponadto:
tłuszcz do smażenia
konfitura do nadziania
cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2-3 łyżkami gorącej wody, proporcje można zwiększyć)
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami – ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie – odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek (w tym momencie można je nadziać konfiturą lub dżemem: kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić, by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz), uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20-25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Tymczasem praca w Bukownicy od wczoraj wygląda tak:
No to brawo!