- Reklama -

- Reklama -

Dwudniowe manewry trwają w Bukownicy (foto)

Wielkie smażenie w Bukownicy w gminie Tereszpol zaczęło się już wczoraj. Panie z KGW "Nasza Bukownica" dwoiły się i troiły żeby zdążyć przed tłustym czwartkiem. Zebrały uwaga zamówienie na ... 300 pączków. Sprawa jest bardzo poważna i rozłożona na dwa dni. Wczoraj było wyrobione ciasto, a dziś zacznie się smażenie.

- Reklama -

„KGW Nasza Bukownica” na reklamie zna się równie dobrze jak na gotowaniu. Jakiś czas temu ogłosiły w mediach społecznościowych, że zbierają zamówienia na pączki na Tłusty Czwartek. Ogłoszenie poszło w świat, a gospodynie zebrały zamówienia na 300 pączków.

Już w środę  zakasały rękawy i w  w Bukownicy ruszyło  wielkie smażenie. Tak powstają świeżutkie  pączki z nadzieniem: różanym. budyniowym, pistacjowym i z marmoladą.

toyota Yaris

 

Gospodynie smażą również donuty w rożnych wersjach kolorystycznych (z polewą z białej oraz mlecznej czekolady, lukrem, oraz cukrem cynamonowym).

 

 

 

A oto sprawdzony przepis na pyszne domowe pączki:

 

Pączki babci Ireny

 

 

Dodaj szybkie ogłoszenie drobne na naszym portalu:

Składniki na około 40 sztuk:

1 kg mąki pszennej

50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych

100 – 150 g cukru

500 ml mleka

6 żółtek

1 całe jajko

5 – 6 łyżek oleju lub 100 g masła

pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)

40 ml spirytusu

sok i skórka otarta z 1 cytryny

pół łyżeczki soli

Ponadto:

tłuszcz do smażenia

konfitura do nadziania

cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2-3 łyżkami gorącej wody, proporcje można zwiększyć)

 

 

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami – ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie – odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek (w tym momencie można je nadziać konfiturą lub dżemem: kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić, by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz), uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20-25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

 

 

 

 

Tymczasem praca w Bukownicy od wczoraj wygląda tak:

 

 

 

 

 

- Reklama -

1 komentarz
  1. Ika mówi

    No to brawo!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.