przedszkola Biłgoraj

- Reklama -

- Reklama -

Dajcie im mrozu. Pod lodem też bierze (foto)

Mróz jak ..., do tego pobudka wcześnie rano, świdry pod pachą i nie wiadomo czy w ogóle będzie jakiś efekt. I co? I chętnych na takiego spędzanie czasu w gminie Józefów nie brakuje. To wędkarze podlodowi z miejscowego koła PZW, którzy rywalizowali w Podlodowym Pucharze Józefowa.

- Reklama -

-Płoć była rybą dominującą lecz trafiały się również okonie, małe jaki i te grubo ponad wymiar.
Po dwóch godzinach ważenie i czas na rozgrzewający rosół. Rozgrzani ciepłą zupką ruszamy na lód. Józefowska płoć nie zawodzi, może i nie jest zbyt urodziwa ale nadrabia ilością. Kolejne dwie godziny mija jak z bicza strzelił, czas na drugie ważenie. Przed ogłoszeniem wyników grzejemy się przy ognisku piekąc kiełbaskę – przekazuje PZW Józefów.
A o to wyniki:

Dodaj szybkie ogłoszenie drobne na naszym portalu:

🥇Artur Saweczko 5.939kg
🥈Artur Chwedun 5.358kg
🥉Łukasz Fedoniuk 5.290kg
4.Marek Grzesik
5.Dariusz Duda
6.Tomasz Harbuz
7.Grzegorz Tetlak
8.Karol Nowak
9.Wojciech Bojarczuk
10.Radosław Pijajko

 

Samo łowienie pod lodem to popularna forma wędkarstwa, która odbywa się na zamarzniętych jeziorach, rzekach lub stawach. Potrzebne są jednak odpowiednie warunki atmosferyczne, w tym duże mrozy.

Przede wszystkim, ważne jest, aby upewnić się, że lód jest wystarczająco gruby i wytrzymały. Należy użyć specjalistycznego narzędzia do sprawdzania grubości lodu i upewnić się, że ma ona co najmniej 10-15 cm. Jeśli lód jest cieńszy, należy zrezygnować z wędkowania pod lodem, ponieważ istnieje duże ryzyko załamania się lodu i utonięcia.

Drugim ważnym czynnikiem jest odpowiednie ubranie. Wędkarz musi się dobrze chronić przed zimnem poprzez noszenie termicznego kombinezonu, czapki, rękawic i butów. Dodatkowo, dobrze jest mieć przy sobie termos z gorącym napojem oraz coś do jedzenia, aby utrzymać ciało w cieple.

foto: PZW Józefów

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.