- Reklama -

- Reklama -

Czy frytownica gastronomiczna jest warta inwestycji?

Frytownica gastronomiczna stanowi podstawowe wyposażenie kuchni w wielu różnych restauracjach i barach. Urządzenie to ma naprawdę wiele funkcji, które pozwalają na przygotowywanie różnych dań. Wybierając konkretne urządzenie powinniśmy zwrócić uwagę na jego pojemność i szybkość działania. Jednak to nie wszystko i dlatego też powinniśmy zastanowić się nad pewnymi aspektami dotyczącymi wyboru konkretnego sprzętu.

- Reklama -

Dlaczego warto zainwestować w frytownicę?

Nowoczesne restauracje dokładają wszelkich starań, by zadowolić swoich klientów. Chodzi tutaj nie tylko o serwowanie wyszukanych i pysznych dań, ale kluczowa jest również wyposażenie kuchni. To właśnie kuchnia jest sercem lokalu, gdzie tworzone są pyszne potrawy. Dlatego też, jeżeli na naszej liście zakupów znalazła się frytownica gastronomiczna, powinniśmy zdecydować się na wybór urządzenia z górnej półki. Dość popularnym rozwiązaniem, które cieszy się dużym zainteresowaniem, jest płyta modułowa z odkrytą grzałką. To urządzenie możemy podłączyć do kuchenki indukcyjnej lub grilla. Takie rozwiązanie pozwoli na stworzenie nowoczesnego systemu, dzięki któremu możliwe będzie przygotowywanie różnego rodzaju dań.

toyota Yaris

Niestety, ale ciągle jeszcze w bardzo wielu osobom frytownica gastronomiczna kojarzy się tylko i wyłącznie z koniecznością przygotowania potraw w niezdrowym i mocno kalorycznym tłuszczu. Jednak nic bardziej mylnego, gdyż nowoczesne modele pozwalają nawet na beztłuszczowe przygotowywanie różnego rodzaju potraw. Nowoczesna w frytownica gastronomiczna będzie wykorzystywała specjalny system cyrkulacji powietrza, a także wspomniane połączenie grillowania z napływem gorącego powietrza. Oznacza to, że przy użyciu minimalnej ilości oleju do przygotowywania frytek, czy innych smażonych potraw, będziemy mogli uzyskać naprawdę pyszne i zdrowe dania, które nie są nasączone tłuszczem.

Na co należy zwrócić uwagę podczas wyboru frytownicy?

Zdajemy sobie sprawę z tego, że wybór odpowiedniego urządzenia wcale nie jest zadaniem łatwym i oczywistym. Jeżeli frytownica gastronomiczna ma stanąć w naszej kuchni w lokalu gastronomiczny, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Między innymi znaczenie ma misa oraz kosz. to właśnie od wielkości misy zależy, czy późniejsze korzystanie z naszego urządzenia będzie w pełni komfortowe. Warto wiedzieć o tym, że do misy wlewa się tłuszcz i na rynku możemy znaleźć urządzenia, które zmieszczą nawet 4 litry oleju. Im większy rozmiar, tym będziemy mieli większą pewność, że urządzenie to świetnie sprawdzi się w naszej restauracji, a smażenie będzie przebiegało szybko. W przypadku wyboru misy i kosza warto zainwestować w obrotową wersję, która zmniejsza zużycie tłuszczu. Znaczenie ma również moc urządzenia. Im będzie ona wyższa, tym szybciej urządzenie będzie gotowe do pracy. Na uwagę Zasługują również filtry. Otóż dobrze dobrane filtry, w które zostanie wyposażona nasza frytownica gastronomiczna zapobiegną rozprzestrzenianiu się zapachów z frytownicy po całej restauracji. Standardowo stosowane są dwa rodzaje filtrów, czyli olejowy do pochłaniania zapachów oraz węglowy do wyłapywania pary, która wytwarza się podczas pracy urządzenia. Musimy jednak pamiętać o tym, by filtry wymieniać regularnie, by spełniały swoją funkcję.

Dodaj szybkie ogłoszenie drobne na naszym portalu:

Do czego przyda się jeszcze frytownica?

Wiele osób uważa, że frytownica gastronomiczna sprawdza się tylko i wyłącznie tam, gdzie serwowane są frytki. Jednak nic bardziej mylnego, gdyż z powodzeniem urządzenie to możemy wykorzystać do przyrządzania kotletów, racuchów, faworków, pączków, krewetek oraz innych miejsc, a także ryb.

Podsumowanie

Frytownica gastronomiczna, sezon zdecydujemy się kupić do naszego lokalu, powinna być przede wszystkim solidne. Niezwykle istotne jest to, by była łatwa w utrzymaniu czystości, dlatego też warto zdecydować się na urządzenia polecane, które cieszą się pozytywnymi opiniami. Niewątpliwie frytownica gastronomiczna jest urządzeniem niezwykle potrzebnym w kuchni wszędzie tam, gdzie oferujemy dania smażone w głębokim tłuszczu.

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.