Zakładamy ogródek warzywny

Jak to prawo zachować w praktyce?

Należy tak zaplanować siewy i sadzenie, aby grządki od wczesnej wiosny do późnej jesieni były zagospodarowane. Jeżeli tego nie zrobimy, wyegzekwuje to Natura, przykrywając glebę chwastami.

W przybliżeniu wśród warzyw możemy przeprowadzić podział na rośliny wczesnego i późnego siewu czy sadzenia. Do pierwszej grupy zaliczamy: pietruszkę, cebulę, marchew, skorzonerę, bób, groch itp. Po lipcowych zborach np. cebuli sadzonej z dymki, bobu, grochu czy wczesnej marchwi, w sierpniu możemy jeszcze wysiać rzodkiewkę, kapustę pekińską, czarną rzepę, sałatę na zbiór jesienny. Po zbiorach tych roślin pod koniec września można jeszcze posiać rośliny zimujące w gruncie, takie jak: roszponka czy szpinak, będące źródłem witamin wczesną wiosną.

Ten sposób zagospodarowania grządek warzywnych zapewnia przykrycie gleby roślinnością przez cały sezon wegetacyjny, czyli gleba nie ulega degradacji i nie dopuszczamy do rozwoju chwastów.

Rośliny późnego siewu czy sadzenia to: fasola, ogórek, pomidor, papryka, seler, dynia, kapusta późna i kalafior na zbiór jesienny itd. Wysiewać czy też wysadzać do gruntu można je dopiero w maju lub czerwcu. W tym przypadku grządki byłyby niezagospodarowane przez około dwa miesiące. Taka sytuacja nie może mieć miejsca w ogrodzie ekologicznym, dlatego przed roślinami późno wschodzącymi na pole należy posiać gatunki o krótkim okresie wegetacji, np. sałatę, koperek, szpinak, które wysiane w marcu lub w kwietniu zdążą wyrosnąć i wydać plony.

Więcej informacji na temat zakładania grządki warzywnej znajdziesz tutaj: http://www.rynek-rolny.pl/artykul/terminy-siewu-nasion-warzyw-czyli-kiedy-najlepiej-siac-warzywa-sprawdz.html

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.