- Reklama -

- Reklama -

- Reklama -

Woskowijki – naturalne opakowania wielokrotnego użytku

Tony plastiku zaśmiecają i jednocześnie zanieczyszczają środowisko. Ogromnym problemem okazują się torebki plastikowe oraz folia spożywcza, ponieważ codzienne niemal każda rodzina zużywa mnóstwo tego typu opakowań. Jednak coraz więcej osób świadomych zagrożenia dla życia planety szuka rozwiązań alternatywnych – wielokrotnego użytku i biodegradowalnych. Taki charakter mają woskowijki.

Czym są woskowijki?

Znajomość tego produktu nie jest jeszcze zbyt powszechna w naszym kraju. Natomiast należy przypuszczać, że stopniowo będzie się powiększać grono zadowolonych z woskowijek użytkowników, analogicznie do sytuacji w krajach Europy Zachodniej.

To rodzaj opakowania zero waste, którego nie trzeba wyrzucać po jednorazowym zastosowaniu. Wręcz przeciwnie, ponieważ żywotność woskowijek szacuje się na co najmniej pół roku przy regularnym z nich korzystaniu.

Woskowijka składa się przede wszystkim z kawałka bawełny organicznej. Natomiast jej charakterystyczne właściwości uzyskuje się dzięki nasączeniu tego materiału oczyszczonym woskiem pszczelim + olejek jojoba i żywica drzewna. W wersji przeznaczonej dla wegan zamiast wosku pszczelego pojawia się jakiś rodzaj wosku roślinnego o podobnych właściwościach. To może być np. wosk sojowy lub kandelia.

Woskowijki – zestaw chlebowijka

Woskowijki są zatem ekologiczną wersją opakowania. Dzięki nim produkty żywnościowe długo zachowują świeżość, co wynika przede wszystkim z właściwości antyseptycznych i antybakteryjnych wosku. Unika się także ryzyka przenikania szkodliwych substancji z opakowań plastikowych.

Jakie zastosowanie mają woskowijki?

Dostępne są różne wymiary woskowych opakowań, a dzięki temu nadają się do pakowania różnych produktów. Te najmniejsze można wykorzystać jako ochronę dla przekrojonych owoców i warzyw, jak ogórek, cebula, awokado, pomidory czy cytryny.

Woskowijkami o średniej wielkości ochrania się kanapki, a także sery i wędliny przechowywane w lodówce. W największych np. o wymiarach 75x35cm bez problemu zmieści się pieczywo, bułki czy upieczone ciasto. Można też nimi przykryć garnek lub jakiś talerz z jedzeniem.

Warto tylko podkreślić, żeby surowego mięsa i surowych ryb nie przechowywać w woskowych opakowaniach. Ma to związek z tym, że woskowijek nie należy czyścić zbyt ciepłą wodą, ponieważ doprowadziłoby to do rozpuszczenia warstwy wosku. Oczywiście nie da się też ich zastosować do substancji płynnych.

- Reklama -

Dlaczego warto korzystać z woskowijek?

Lista zalet tego rozwiązania okazuje się całkiem długa. Woskowijki nie przyczyniają się do zanieczyszczania gleby i wód, ponieważ w ich składzie znajdują się wyłącznie naturalne, w pełni biodegradowalne składniki. Właściciele ogródków przydomowych nie muszą nawet wyrzucać do śmieci zużytych opakowań woskowych, ponieważ można nimi rozpalić ogień. Nadają się ponadto do kompostu. Dzięki woskowijkom łatwo zatem ograniczyć ilość stosowanych torebek i pojemników plastikowych, a także folii stretch.

Woskowijki nie sprawiają żadnego problemu w kwestii użytkowania, mimo że na początku wydają się nieco za sztywne. To właśnie dodatek wosku sprawia, że ten rodzaj opakowania zachowuje pożądany kształt, kiedy owinie się nim np. kanapkę czy jakiś owoc. Aby taką formę uzyskać, należy jedynie przez kilkanaście sekund trzymać w dłoniach woskowijkę i następnie ją docisnąć do produktu żywnościowego.

Woskowijka bardzo szczelnie opatula jedzenie i chroni zarówno przed przesuszeniem, jak i przemoczeniem. Nie dopuszcza też do rozwoju pleśni na żywności oraz innych zmian. Okazuje się, że rozkrojone owoce i warzywa nie ciemnieją. Produkty zachowują tym samym świeżość i nie są narażone na przypadkowe uszkodzenie. Woskowijki doskonale się zatem sprawdzają do owinięcia kanapek zabieranych do szkoły, pracy lub na wycieczki. Co więcej, można też je wykorzystać do pakowania jedzenia przechowywanego w lodówce – serów, wędlin czy kawałków warzyw.

O czym warto pamiętać podczas korzystania z woskowijek?

Te biodegradowalne opakowania mogą służyć nawet przez rok, aczkolwiek przy codziennym stosowaniu ich żywotność nieco się skraca. Wiele zależy również od odpowiedniej pielęgnacji. Dlatego po użyciu trzeba dokładnie, ale delikatnie woskowijkę wyczyścić. Intensywne szorowanie mogłoby uszkodzić jej strukturę.

Niestety, woskowe opakowanie nie nadaje się do zmywarki ze względu na za wysoką temperaturę wody. Pozostaje zatem ręczne mycie za pomocą gąbki lub miękkiej ściereczki. W przypadku większych zabrudzeń zaleca się dodanie niewielkiej ilości delikatnego detergentu. Ważne, aby nie zaniedbać wysuszenia woskowijek. Złożenie jeszcze mokrych mogłoby skutkować rozwojem pleśni.

Jeżeli opakowania woskowe mają posłużyć jak najdłużej w dobrym stanie, to nie wolno ich wkładać do mikrofalówki czy rozgrzanego piekarnika albo kłaść na gorący grzejnik. Niedopuszczalne jest również owijanie nimi gorących potraw.

Natomiast wrażliwość na ciepło można wykorzystać w celu samodzielnej naprawy lekkiego uszkodzenia. To bardzo łatwe i każdy bez problemu sobie z tym zadaniem poradzi, ponieważ wystarczy zaprasować żelazkiem dodaną nową warstwę wosku. Trzeba tylko podłożyć papier do pieczenia. Dzięki temu przedłuża się żywotność woskowijkom o kolejne tygodnie.

Źródło: https://novopole.eu/

- Reklama -

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.