- Reklama -

- Reklama -

Rondel – poręczny i wielozadaniowy garnek. Jak wybrać najlepszy?

Jeśli gotowanie to Twoja pasja, z pewnością szukasz sposobów, które ułatwią i przyspieszą ten proces. Niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni jest zestaw garnków kuchennych. Wśród nich wyróżnia się poręczny i wielozadaniowy rondel. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszy!

Garnki to podstawowe wyposażenie w kuchni. Przynajmniej jeden mały garnek posiada każdy, kto cokolwiek gotuje. Dostępnych jest wiele rodzajów garnków, które ułatwiają i przyśpieszają gotowanie. Każdy z nich ma trochę inne przeznaczenie, na przykład są specjalne garnki do mleka a do pieczenia mięsa świetnie sprawdzają się brytfanny. Duży wybór i świetna jakość to między innymi garnki Zwilling. Wśród garnków do kuchni wyróżnia się rondel. Jest niezwykle praktyczny i uniwersalny. Sprawdź, czym dokładnie się charakteryzuje, jakie jest jego przeznaczenie i jak wybrać najlepszy model rondla.

Co to dokładnie jest rondel?

Zastanawiasz się, co to dokładnie jest rondel? Jest to rodzaj garnka, który jednocześnie posiada pewne cechy patelni. Charakteryzuje się okrągłym kształtem i jest odrobinę wyższy niż patelnia.

W porównaniu do typowego, uniwersalnego garnka, rondel jest jednak niższy. Dodatkowo charakterystycznym elementem rondla jest długa rączka, podobna jak w przypadku patelni. Czasami rondle mają dodatkowy, mały uchwyt, który jest bardzo poręczny. Dzięki temu przenoszenie zwłaszcza gorącego rondla z miejsca na miejsce jest bezpieczniejsze.

Rondle i ich warianty

Na rynku dostępne są różne rodzaje rondli. Obecnie nie powinno być problemu z wyborem najlepszego modelu, idealnie dostosowanego do indywidualnych potrzeb. Inaczej było w przeszłości, kiedy jedynymi dostępnymi rondlami były rondle żeliwne, a także rondle emaliowane. Niektórzy być może wciąż mają takie garnki w spadku po dziadkach. Dawne rondle miały swoje plusy i minusy. Współczesne modele, takie jak na przykład marki Zwilling, są wytrzymalsze i poręczniejsze.

Rondle żeliwne

Jeśli chodzi o wygląd, nowoczesne rondle żeliwne są estetycznie wykonane i bardzo zgrabne. Ponadto doskonale przewodzą ciepło i utrzymują je przez dłuższy czas, a przy tym rondle żeliwne są niezwykle wytrzymałe. Świetnie sprawdzają się na tradycyjnej kuchence, ale może je wykorzystać także w piekarniku, a nawet ognisku. Z czasem rondle żeliwne stają się jeszcze wytrzymalsze. Decydując się na zakup tego rodzaju garnka renomowanej marki, masz pewność, że posłuży w Twojej rodzinie przez kilka pokoleń.

Rondle nierdzewne

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów garnków nierdzewnych, w tym rondli. Są bardzo popularne, bo uniwersalne. Czym jeszcze się charakteryzują? Prezentują się estetycznie, a do tego są odporne na mechaniczne uszkodzenia – chociaż tutaj warto zwrócić uwagę na stop metali. Najbardziej pożądana stal wykorzystywana do produkcji rondli to 18/10, czyli składająca się z 18% z chromu i w 10% z niklu.

- Reklama -

Warto także szukać rondla z grubym dnem, bo pomaga równomiernie rozprowadzać ciepło i dłużej je utrzymać. Dzięki temu też potrawy trudniej przypalić. Wśród garnków nierdzewnych popularne są rondle 1 l. Świetne rondle ze stali nierdzewnej ma w swojej ofercie niemiecka marka Zwilling. Są lekkie, ale wytrzymałe i bardzo funkcjonalne.

Rondel emaliowany

Rondel emaliowany ma wielu fanów. Wyróżnia się bardzo estetycznym wykonaniem. Na rynku dostępne są różne rodzaje rondli emaliowanych, niektóre przepięknie zdobione. Tego rodzaju garnki świetnie sprawdzą się w kuchni urządzonej w stylu vintage i rustykalnym.

Trzeba, niestety, pamiętać, że rondle emaliowane, tak jak inne naczynia wykonane z emalii, są wytrzymałe, ale dość kruche. Trzeba więc unikać ryzyka uderzenia rondlem emaliowanym o twarde podłoże.

Rondle na indukcję

Rondle na indukcję to rozwiązanie dla osób, które korzystają z tego rodzaju kuchenki. Możesz wybrać na przykład rondel z pokrywką albo rondel z dzióbkiem. Obecnie jest tak duży wybór garnków, w tym rondli, na indukcję, że wybór odpowiedniego modelu nie powinien stanowić żadnego problemu. Rondle na indukcję są praktyczne i funkcjonalne.

Jakie zastosowanie ma rondel?

Rondel ma wiele zastosowań. Można używać go do gotowania, podgrzewania, smażenia, zapiekania. Jeśli wybierzesz odpowiedni model, można go nawet wkładać do piekarnika. Rondel świetnie sprawdzi się w roli naczynia do przygotowania sałatek, sosów albo na przykład do ubicia śmietany. Można w nim także mieszać ciasto lub marynować mięso. Z pewnością jest to garnek, który w każdej kuchni będzie używany na co dzień.

Jak wybrać najlepszy rondel?

Wybierając rondel, warto wziąć pod uwagę materiał, z jakiego jest wykonany. Od tego zależą jego właściwości oraz trwałość. Bardzo praktyczne są rondle z pokrywką w zestawie, a także rondle z grubym dnem. Decydując się na zakup idealnego rondla, warto szukać modeli jak najbardziej uniwersalnych.

Rondel to jeden z najpopularniejszych garnków. Szerokie zastosowanie sprawia, że jest niezbędny w każdej kuchni. Dobrej jakości rondel posłuży przez wiele lat. Tego rodzaju naczynie sprawi, że gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością.

- Reklama -

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.