- Reklama -

- Reklama -

Pucharki do deserów – jakie wybrać na eleganckie okazje?

Jak podać deser, by cieszył nie tylko smak, ale również wzrok? To pytanie zadaje sobie niejeden gospodarz. Wszakże nie bez powodu mówi się, że "jemy oczami". Jak dobrać pucharki do deserów, aby prezentowały się elegancko i wytwornie, a jednocześnie ułatwiały spożywanie jednego z najbardziej ulubionych posiłków?

Kieruj się wyglądem i rodzajem deseru

Nie istnieje jeden uniwersalny wzór kieliszków deserowych. Elegancja ma różne oblicza. Na rynku dostępne są zarówno nowoczesne pucharki na desery – dla miłośników minimalistycznego designu, jak też odwołujące się do klasycznych wzorców – bardziej wyszukane, z elementami dekoracyjnymi. Podobnie wygląda kwestia koloru: szkło może być przezroczyste bądź też delikatnie zabarwione (na zielono, niebiesko, czy różowo). Czym kierować się przy wyborze? Przede wszystkim: własnym gustem. Koleżanki? Siostry? Jeżeli chcesz – droga otwarta. My jednak w tym wypadku rekomendujemy – jakkolwiek to nie zabrzmi – egoizm. Jeżeli do swojego deseru dodajesz winogrona, kiwi i jabłka, atrakcyjnie będzie to prezentowało się w zielonym kieliszku. Z kolei lody z truskawkami i malinami będą wyglądały bardzo korzystnie w kieliszku czerwonym czy różowym. Jeżeli zależy Ci na szerokim wyborze, serdecznie polecamy pucharki do deserów na Pucharydeserowe.pl – gwarantujemy, że znajdziesz tam naczynia w każdym fasonie, w jakim potrzebujesz!

A może kieliszki cięte po skosie?

Kieliszki mają różne kształty i proporcje; mogą mieć różną pojemność, głębokość czy obwód u góry. Konstrukcję pucharka dobiera się zgodnie z tym, co będzie się w nim podawało. Niektóre kieliszki mają czarę bardzo długą, sięgającą praktycznie do podstawy. Ma to swoje plusy: są one bardzo uniwersalne, można w nich podawać nie tylko lody, ale również koktajle. Ale oczywiście, nie jest tak kolorowo, jak na pierwszy rzut oka może się wydawać. To znaczy: owszem, można podawać w nich lody, ale tylko niewielkie kompozycje: większe po prostu się nie zmieszczą. Dodatkowo, trzeba liczyć się z tym, że nie są one zbyt dobre, jeżeli planujemy podawać w nich lody podczas przyjęć na stojąco. Zimno lodów drażni wtedy dłoń; z kolei ciepło dłoni przyśpiesza roztapianie się lodów. Warto wspomnieć jeszcze o kieliszkach, które są cięte po skosie. To bardzo ciekawe rozwiązanie, tworzące wiele nowych możliwości kompozycyjnych.

Szkło hartowane – odporne na skrajne temperatury

Dobre naczynia do deserów wykonuje się ze szkła hartowanego. Co prawda nie chroni one przed rozbiciem w przypadku upuszczenia (chociaż z pewnością są na to większe szanse), ale zabezpiecza przed pojawianiem się rys i pęknięć od błahych uderzeń. Jest to bardzo ważne w przypadku domów z dziećmiczy restauracji. Dodatkowo surowiec ten cechuje się odpornością na skrajne temperatury. Jest to kolejny ukłon w kierunku lokali gastronomicznych, chociażby ze względu na konieczność mycia naczyń w wysokich temperaturach.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.