Jak kupować kury to tylko z Tereszpola (film)
Hodowla drobiu w Tereszpolu-Kukiełkach to czterdziestoletni rodzinny biznes, którego historia zaczyna się 1980 roku. Zapoczątkował ją pan Stanisław Łazorczyk. Jak się okazuje, hodowla kur to nie tylko sposób na zarabianie pieniędzy, ale przede wszystkim pasja, którą od 7 lat rozwija 32-letni Marcin Łazorczyk, syn pana Stanisława. Do zaoferowania są kury nioski, koguty rosołowe oraz brojlery mięsne.
Praca i hobby jednocześnie…
Dodaj szybkie ogłoszenie drobne na naszym portalu:
Jaka potrzeba taka kura…
1. Nioska lohman brown jest to typowa kura na jajka, cechuje się wysoką nieśnością. Już w pierwszym roku potrafi znieść ponad 320 jajek. W odróżnieniu od pozostałych ras niosek ta odróżnia się rekordową nieśnością. – Średnio kura powinna się nieść od 20. tygodnia życia. Te, które posiadam, będą niosły się już około 10-15 kwietnia – mówi Marcin Łazorczyk z Tereszpola. – Atutem tej rasy jest wysoka odporność na czynniki zewnętrzne. W trakcie odchowu jest dodatkowo szczepiona przeciw chorobom drobiowym – dodaje. Nioska lohman brown jest również tania w utrzymaniu, średnio pobiera maksymalnie 0,11- 0,13 kg paszy na dobę. Jest tolerancyjna w żywieniu i można ją karmić resztkami i obierkami z gospodarstwa domowego (ziemniakami, marchwią i jabłkami). Ma łagodne usposobienie.
Dobre jajko naturalnie jest żółte, ponieważ nie jest dodawany betakaroten, (występujący w marchwi). Po dodaniu tej substancji żółtko ma barwę pomarańczową. Żółta barwa świadczy o naturalnym karmieniu. Chcąc osiągnąć naturalnie barwę ciemniejszą, można podawać marchew. Wskazane jest, aby kury nioski karmić zmieloną pszenicą i kukurydzą. – Kury z mojej hodowli są pod specjalistyczną opieką doktora nauk weterynaryjnych, specjalizującego się w chorobach drobiu, mam na to stosowną dokumentację – podkreśla właściciel.
2. Koguty rosołowe (z nioski) to rasa kur oferowana przez gospodarstwo Marcina Łazorczyka z Tereszpola z przeznaczeniem na rosół. Standardowy rosół z brojlera ma zielonkawą barwę, zaś ten z koguta rosołowego, tzn. z nioski, jest typowo babciny (domowy), czyli ma kolor żółty. Bardzo wysokiej jakości filet, choć jest go mało, posiada znaczne walory jakościowe, jest bardzo chudy i wskazany dla dzieci oraz dla osób z podwyższonych cholesterolem.
3. Brojlery mięsne jest to kolejna rasa kur, którą nabyć można w Tereszpolu-Kukiełkach. To typowa kura mięsna przeznaczona do pieczenia lub duszenia. Filet jest objętościowo większy niż z innych ras. – Klienci lubią, gdy posiada żółtą nóżkę, zazwyczaj o to dopytują. Świadczy to, że brojler karmiony jest kukurydzą – dopowiada Marcin Łazorczyk.
Bardzo dobra jakość za przystępną cenę…
red.
Szkoda tylko, że pan niepoważnie traktuje klientów. Dwukrotnie obiecywał pan, że przywiezie kury na targowisko w Gorzkowie. Pan się nie pojawił i nie uprzedzil, że go nie będzie. Stracilismy tylko czas na dojazd. Następnie kury miały być przywiezione domnie domu, cały dzień czekania i nic, kur nie ma, pan nie zadzwonił i przestał odbierać telefon. To jest kpina.
Kury od nich naprawdę dobrze się chowają i dają dużo jajek, ale to, co w ogłoszeniu podają jako kury nioski, to tak naprawdę kurczaki około 7 tygodniowe i na jajka trzeba sobie trochę poczekać.