- Reklama -

Jak przyrządzić kawę łatwo i szybko – zalety i możliwości kapsułkowych ekspresów do kawy

Filiżanka orzeźwiającej kawy pomaga nabrać energii i ochoty do działania nie tylko z rana. Jednak czas o poranku jest szczególnie cenny, więc często sama myśl o mieleniu ziaren, myciu kawiarki czy spienianiu mleka może nie być zbyt przyjemna ze względu na pośpiech. Gdy potrzebna jest prostota i szybkość, a przy tym i jakość, często stosuje się ekspresy do kawy na kapsułki. W tym artykule opisujemy bardzo skuteczny sposób na zrobienie filiżanki pysznej i aromatycznej kawy w zaledwie kilka chwil.

Zalety kapsułkowego ekspresu do kawy

Kawę można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Ekspresy oferują bardzo różne technologicznie metody przygotowywania, których ostatecznym celem jest najsmaczniejsza filiżanka kawy. Do przyrządzania napoju z kapsułek służą tylko kapsułkowe ekspresy do kawy, jednak to nie zmniejsza różnorodności smaków kawy. Wręcz przeciwnie – asortyment kawy w kapsułkach jest bardzo szeroki – od kaw jednorodnych, przez smakowe, po białe. Ponadto ekspresy na kapsułki są bardzo proste w użyciu, a ich obsługa jest całkowicie intuicyjna. Można powiedzieć, że pod tym względem raczej nie mają konkurentów. Woda, kapsułka i naciśnięcie guzika – tyle potrzeba, aby uzyskać filiżankę pysznej kawy w mniej niż minutę.

Jakie rodzaje kawy można przyrządzić za pomocą ekspresu na kapsułki? Espresso i czarna kawa to jedne z najpopularniejszych opcji, które przyrządza się z jednej kapsułki. Jeśli jesteś fanem cappuccino lub latte machiato, to nie ma problemu – do zrobienia takiej kawy są dwie różne kapsułki – jedna z mlekiem, a druga ze zmieloną kawą. Najpierw należy włożyć kapsułkę z mlekiem i poczekać, aż urządzenie przygotuje mleko. Następnie włożyć kapsułkę z kawą i pyszna kawa z mleczną pianką już jest gotowa.

Warto dodać, że obecnie są już też dostępne ekspresy kapsułkowe ze zintegrowanym pojemnikiem na świeże mleko. To dobra wiadomość dla miłośników kaw białych. W takim przypadku kapsułka z mlekiem w proszku nie jest potrzebna. Bez względu na to, czy chce się zrobić espresso, czy cappuccino – dla ekspresu to nie problem. A nawet więcej, bo można przy ich pomocy przyrządzić też herbatę, kakao czy gorącą czekoladę. Wystarczy tylko mieć odpowiednią kapsułkę… i już!

Różnorodność smakowa kawy w kapsułkach

Kapsułki z kawą to małe, plastikowe opakowania z aluminiowym wieczkiem, w których znajduje się hermetycznie zapakowana kawa mielona przeznaczona do przygotowania jednej porcji kawy. Kawa ta jest w pakowana natychmiast po paleniu i zmieleniu ziaren, dzięki czemu pozostaje świeża i aromatyczna. Kolejną zaletą kapsułek jest to, że nie trzeba ich chronić przed słońcem czy dostępem powietrza w przeciwieństwie do zwyczajnie pakowanej kawy mielonej, a nawet ziarnistej, które stopniowo tracą swoją intensywność wraz z upływem czasu i pod wpływem czynników zewnętrznych, jak światło słoneczne i powietrze.

O dużej popularności kawy w kapsułkach niewątpliwie decyduje jej różnorodność smaków i aromatów. Kapsułki, wynalezione ponad 40 lat temu, stały się niezwykle dobrym sposobem do tworzenia nowych kombinacji smakowych dla miłośników kawy. Pozwalają cieszyć się nie tylko dobrze znanymi czekoladowymi tonami, ale także ekskluzywnym posmakiem kwaskowego jabłka lub cytrusa, maliny lub truskawki, słodyczy miodu albo marcepanu.

- Reklama -

Stopień palenia kawy również jest jednym z głównych czynników wpływających na smak kawy. Dla tych, którzy preferują oryginalne tony kawy z zachowaną owocową kwaskowością – bardziej odpowiednie jest jasne palenie. Kawa średnio palona nie będzie kwaskowa, ale będzie miała bardziej jednolity smak. Natomiast miłośnicy kawy z goryczką powinni wybierać kawę o ciemnym stopniu palenia.

Jak czyścić ekspres i jaki jest los zużytych kapsułek?

Po delektowaniu się aromatyczną kawą warto pamiętać o odpowiedzialnym gospodarowaniu odpadami, dlatego kapsułkę należy umyć, a plastikową część wrzucić do pojemnika na plastikowe odpady, a aluminiową pokrywkę – na metalowe. Chociaż zrobienie kawy z kapsułki jest bardzo proste, to należy jeszcze pamiętać, że ekspres kapsułkowy, tak jak każdy inny, należy czyścić i odkamieniać. Odwapnianie należy przeprowadzać za każdym razem, gdy zostanie zaparzonych 200 filiżanek kawy. Zwykle wystarczy wlać specjalny płyn lub wrzucić tabletkę odkamieniającą do napełnionego zbiornika na wodę i wcisnąć przycisk robienia kawy tak, aby ekspres „zaparzał“ ją tyle razy, aż cała woda zostanie zużyta. To oczyści wszystko, co znajduje się na drodze od wody, po filiżankę kawy.

Niektóre części urządzenia należy dodatkowo wyczyścić, np. jeśli korzystałeś z systemu mlecznego, to należy go umyć bezpośrednio po ostatniej filiżance przed dłuższą przerwą – np. przed wyjściem do pracy lub wieczorem. W przeciwnym razie mleko pozostawione w urządzeniu może się skwasić i pozasychać. Wylewki kawy również dobrze jest czyścić samodzielnie, najlepiej codziennie. Jeśli się zatkają, kawa po prostu nie będzie cieknąć. Aby zapobiec takiej sytuacji, istnieją specjalne szczoteczki, które są przeznaczone do tego celu. Ogólnie rzecz biorąc, dbanie o higienę ekspresu do kawy nie jest trudne ani czasochłonne.

Ekspresy na kapsułki są nie tylko łatwe w utrzymaniu czystości, ale są też dość małe, dzięki czemu na pewno zmieszczą się nawet w najmniejszej kuchni. Same kapsułki również nie zajmują dużo miejsca, a różnorodność ich smaków i rodzajów na pewno pozwoli każdemu miłośnikowi kawy wybrać kombinację, która najbardziej mu odpowiada. Kapsułkowy ekspres do kawy to idealne rozwiązanie dla osób zabieganych i nie lubiących poświęcać czasu na kawowe rytuały, ale chcących mieć swoją ulubioną kawę przygotowaną łatwo i szybko.

red.

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.