Jagoda kamczacka dostępna w naszym powiecie
Fioletowe owoce jagody kamczackiej zawierają mnóstwo potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin A, C i E. Są także cennym źródłem antocyjanów, polifenoli, flawonoidów, magnezu, potasu, kwasów fenolowych czy błonnika pokarmowego. Eksperci nazwali je "jagodami wiecznej młodości", gdyż odnaleźli w nich związki zapobiegające starzeniu się komórek. Ten niezwykły owoc od niedawna jest uprawiany i sprzedawany w naszym powiecie.
Jagoda kamczacka to owoc, którego właściwości lecznicze od wieków są doceniane w medycynie ludowej północnej Rosji, Chin oraz Japonii. Okazuje się, że ten wyjątkowy krzew uprawiany jest również w powiecie biłgorajskim, a dokładniej w miejscowości Babice.
– Owoce jagody kamczackiej są bardzo smaczne. Gdy dojrzeją, są słodko-kwaśne i soczyste, można je wykorzystać do wypieku ciast, konfitur, soków, nalewek, idealnie smakują też świeżo zerwane.Ten długowieczny krzew kwitnie na początku kwietnia. Natomiast owoce dojrzewają pod koniec maja i początkiem czerwca. To właśnie wtedy moje gospodarstwo oferuje świeżo zebrane owoce na sprzedaż. Natomiast w wersji mrożonej dostępne w sprzedaży są cały rok. Jagody po rozmrożeniu swoim wyjątkowym, słodkim smakiem przypominają borówkę amerykańską – mówi właściciel plantacji Damian Kryń.
Zdrowotne właściwości jagody kamczackiej
Właściwości lecznicze jagody kamczackiej były cenione już od dawna, ponieważ roślina ta była znana i wykorzystywana w ludowej medycynie Japonii, Chin oraz północnej Rosji. Małe, niebieskie owoce są od wieków stosowane jako środek wzmacniający organizm, obniżający ciśnienie tętnicze, a także redukujący ryzyko wystąpienia poważnych, przewlekłych chorób.
Dodaj szybkie ogłoszenie drobne na naszym portalu:
Dodatkowo, są bogate w składniki szczególnie korzystne dla naszego zdrowia i urody. Daje to wielkie możliwości wykorzystania jagody kamczackiej jako rośliny dietetycznej, profilaktycznej, a nawet leczniczej. Substancje zawarte w jagodzie kamczackiej mogą chronić komórki ludzkiego naskórka przed szkodliwym promieniowaniem UV-A i UV-B, a także przed promieniowaniem radioaktywnym.
– W dobie panującego koronawirusa powinniśmy docenić to, co nasze lokalne i dzięki temu wspierać lokalnych przedsiębiorców. Jak wspomniałem, moje gospodarstwo oferować będzie jagodę kamczacką świeżą do połowy czerwca i mrożoną cały rok. Przyjmujemy zamówienie na ilości detaliczne i hurtowe. W pierwszej dekadzie czerwca zapraszamy do kontaktu z nami wszystkich zainteresowanych zakupem tych prozdrowotnych jagód – zachęca Damian Kryń.