W dniach 29-30 czerwca odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne pod nazwą "Nowoczesne trendy w gastronomii" dla nauczycieli przedmiotów zawodowych, które prowadził Marek Rybacki – kucharz światowej klasy.
Marek Rybacki zawodowo związany jest z Hotelem "Sulbin" w Garwolinie. Jest także wiceprezesem Europejskiego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska oraz wiceprezesem Stowarzyszenia Carving Team Poland.
Wychodząc naprzeciw nowym trendom polskich restauracji, wynikającym z dynamicznego rozwoju rynku, 10 nauczycieli przedmiotów gastronomicznych doskonaliło swoje kwalifikacje, uczestnicząc w kreatywnym szkoleniu.
Program szkolenia obejmował przygotowywanie przeróżnych przekąsek zimnych i gorących, a także sałatek i deserów. Warsztaty były niezwykle cennym doświadczeniem nie tylko ze względu na nowe potrawy, ale także techniki zastosowane do sporządzania potraw.
Pokaz rozpoczął się od błyskawicznie przygotowanych lodów kawowych w niezwykły sposób, a wszystko za sprawą ciekłego azotu i chrupiącej z wierzchu a puszystej w środku bitej śmietany w formie bez.
Kolejną ciekawostką było zastosowanie nowoczesnej techniki gotowania sous-vide do przygotowania cielęciny, polędwiczki wieprzowej oraz łososia. Smak przygotowanych w taki sposób dań był bardzo delikatny, a produkty nie traciły struktury i wartości odżywczych.
Przyrządzane były między innymi takie potrawy jak: cielęcina w sosie tuńczykowym, królewskie krewetki smażone w aromacie ziół i białego wina, roladki z polędwiczki wieprzowej z orzechami i serkiem topionym, terrina z kurczaka z rodzynkami, camembert z pastą smakową, tatar z młodej wołowiny oraz łososia, skrzydełka w piwie, łosoś marynowany w winnym occie z ziołami i kaparami, roladki z grillowaną cukinią, rolada z kurczaka z owocami, pierś z kurczaka faszerowana serem pleśniowym z porami, sałatka grecka z serem feta i czarnymi oliwkami.
Dużym uznaniem cieszyły się również desery takie jak sernik pieczony w niskiej temperaturze i semifreddo waniliowe.
Prowadzący z ogromną pasją i zaangażowaniem przekazywał tajniki sztuki kulinarnej. Nauczyciele biorący udział w warsztatach otrzymali certyfikaty, a przede wszystkim skorzystali z wiedzy i doświadczenia mistrza. Zdobytą wiedzę i doświadczenie nauczyciele wykorzystają w pracy dydaktycznej z młodzieżą.
Szkolenie było możliwe dzięki dofinansowaniu z Krajowego Funduszu Szkoleniowego za pośrednictwem Powiatowego Urzędu Pracy w Biłgoraju, za umożliwienie udziału w szkoleniu składamy serdeczne podziękowania.
Komentarze (0)