reklama
reklama

Nasi młodzi cukiernicy na Mistrzostwach Świata

Opublikowano:
Autor:

Nasi młodzi cukiernicy na Mistrzostwach Świata - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Biłgorajskie<p>Polska ekipa w składzie: Agata Wolfram i Renata Buczek z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie reprezentowała nasz kraj na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników, które odbyły się we Włoszech. W jury zasiadał Tomasz Machoń z Lublina.</p>Polska drużyna startowała w Mistrzo
reklama

Polska ekipa w składzie: Agata Wolfram i Renata Buczek z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie reprezentowała nasz kraj na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników, które odbyły się we Włoszech. W jury zasiadał Tomasz Machoń z Lublina.

Polska drużyna startowała w Mistrzostwach już po raz trzeci. Przepustką do udziału w nich była wygrana w Mistrzostwach Polski, które w tym roku zdobyła ekipa reprezentująca Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie. Aby pojechać do Włoch nasi zawodnicy musieli wysłać zgłoszenie i przepisy potraw, a następnie przejść wstępne eliminacje konkursowe. W styczniu młodzi cukiernicy z Lublina, a wśród nich także mieszkanka gminy Biłgoraj Renata Buczek, zmierzyli się z najlepszymi cukiernikami świata. – Poziom konkursu był bardzo wysoki. Uczestnicy, biorący w nich udział, to najlepsi cukiernicy, którzy czynnie pracują w swoim zawodzie. Nasze dziewczyny mają po 18 lat i są uczennicami. Uważam, że ich udział w tak prestiżowych zawodach był dla nich wielkim wyzwaniem i wyróżnieniem – mówi opiekun naszej drużyny Tomasz Machoń, który także koordynował przygotowania naszej drużyny. Dziewczęta musiały zmierzyć się z wieloma wyzwaniami. Trzeba było przygotować deser w szkle, który nawiązywałby do hasła przewodniego konkursu "planeta fantazja". Przygotowano i podano także lody kawowe. Podczas konkursu oceniano też okazały eksponat artystyczny, który mierzył blisko 1,2 m. Wykonano go z czekolady. Kolejny był wykonany z karmelu i masy cukrowej. Pomimo kilku trudności w przygotowaniu rzeźby z czekolady, dziewczęta dały radę i zmierzyły się z najlepszymi cukiernikami świata. Innym drużynom nie poszło tak dobrze. Rzeźby niektórych rozpadły się jeszcze przed oceną jurorów.Złoto Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników wywalczyła Japonia, srebro Włochy, a brąz Francja. – Nasza drużyna, pomimo że nie znalazła się na podium, zaprezentowała się bardzo dobrze. Dziewczyny pokazały swój kunszt. Mogą dalej ćwiczyć swoje umiejętności i wystartować w Mistrzostwach za dwa lata – dodaje opiekun. Nie od dziś wiadomo, że polska kuchnia podbija świat, a polskie potrawy są bardzo smaczne. Teraz także nasze słodycze walczą o miano najlepszych na świecie. Życzymy dalszych sukcesów naszym cukiernikom!

reklama
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama