Informację o rejestracji znajdziecie tu:
Runo
Rejestracja dotyczy prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej, zajmujących się dostawami bezpośrednimi, w tym zbiorem runa leśnego, np: grzybów, owoców jagodowych, czy ziół:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Biłgoraju przypomina, że podmioty działające
na rynku spożywczym prowadzące działalność w zakresie produkcji pierwotnej i dostaw
bezpośrednich produktów pochodzenia roślinnego oraz rolniczego handlu detalicznego
żywnością pochodzenia niezwierzęcego mogą prowadzić działalność w ww. zakresie
po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów prowadzonego przez właściwego ze względu na
miejsce prowadzenia działalności Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
Podmiot działający na rynku spożywczym jest obowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów na 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności. Rolnicy prowadzący działalność na terenie powiatu biłgorajskiego powinni złożyć wniosek do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Biłgoraju. REJESTRACJA JEST BEZPŁATNA
Druk wniosku o wpis do rejestru zakładów dostępny jest w siedzibie
Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju
ul. Gen. H. Dąbrowskiego 15, 23-400 Biłgoraj,
oraz na stronie internetowej Stacji
https://psse_bilgoraj.bip.gov.pl w zakładce Pliki do pobrania.
Sanitarnych. Niedopełnienie obowiązku złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Inspekcji Sanitarnej skutkować będzie nakładaniem kar pieniężnych w wysokości od 1 000 do 5 000 zł.
Ze względu konieczność aktualizacji danych zawartych w rejestrze zakładów rolnicy zobowiązani są do informowania w formie pisemnej Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Biłgoraju o asortymencie produktów produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego uprawianych
w gospodarstwie rolnym w danym roku kalendarzowym. Obowiązek rejestracji dotyczy również podmiotów/ osób prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich surowców pochodzących z dokonywanych osobiście zbiorów ziół, owoców i grzybów rosnących
w warunkach naturalnych.
Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone. Grzyby suszone mogą być sprzedawane konsumentowi finalnemu wyłącznie w formie paczkowanej. Atesty na grzyby świeże wystawiane są przez klasyfikatora grzybów, natomiast atesty na grzyby suszone wystawiane są przez grzyboznawcę.
Atest na grzyby świeże można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30 do 15.00. foto: Lasy Państwowe
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.