Ten, kto w sobotę odwiedził plac przy urzędzie gminy Potok Górny z pewnością głodny z niego nie wyszedł. Gospodynie Ziemi Biłgorajskiej serwowały to, co najlepiej potrafią przyrządzić. A jak same pokazały, gotować potrafią. Do konkursu kulinarnego stanęło 11 drużyn. Były dania tradycyjne i bardziej wymyślne, cieszące oko i podniebienie. Pierwsze miejsce zdobyła potrawa pod nazwą "kurdybały", przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Zamchu. Zwyciężczynie powiatowej Bitwy Regionów otrzymały 1 tys. zł. Co to są kurdybały? Posłuchajcie Małgorzaty Gierczak z Zamchu: [audio mp3="https://gazetabilgoraj.pl/wp-content/uploads/2022/08/Małgorzata-Gierczak-KGW-z-Zamchu-mp3cut.net_.mp3"][/audio]
– Przygotowaliśmy na dzisiejszy pokaz "kurdybały". Jest to danie starodawne, składające się z sera oraz ziemniaków gotowanych i surowych tartych. Z ziemniaków gotowanych i sera robi się farsz do środka, a z drugiej połowy ziemniaków gotowanych i tych surowych robi się skórkę na wierzch i to się zalepia i gotuje. Teraz podajemy je ze skraweczkami, a kiedyś z kwaśnym mlekiem. Przepis ten przekazały nam nasze babcie i prababcie – mówi Małgorzata Gierczak, przewodnicząca KGW z Zamchu.Oprócz tego gospodynie równolegle walczyły w konkursie na najsmaczniejsze ciasto, który zorganizowany został pod patronatem Poseł na Sejm RP Beaty Strzałki. Najlepsze w tej kategorii okazały się panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Jagodzianki" w Bukowej, które przygotowały na tę okazję tort z frużuliną jagodową i malinową. – Dzisiejsze wydarzenie Bitwę Regionów połączyliśmy z Piknikiem Rodzinnym. Myślę, że sprostaliśmy zadaniu, była to piękna integracja mieszkańców naszej gminy i nie tylko. Mam nadzieje, że takie wydarzenie wpisze się na stałe w gminny kalendarz. Tak naprawdę dla mnie nie ma tutaj przegranych. Wygrali wszyscy, którzy zaangażowali się w dzisiejsze przedsięwzięcie. Dziękuję gościom za przybycie oraz mieszkańcom za pomoc w organizacji – podsumował Stanisław Dyjak, wójt gminy Potok Górny. Idea konkursu Bitwa Regionów zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej, rodzimego folkloru i chęci promocji polskiej żywności. Jego organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zwycięzcy pierwszych miejsc etapów powiatowych spotkają się na eliminacjach wojewódzkich, które zaplanowane są na październik br. W Konkursie „Bitwa Regionów” przeprowadzanym w trakcie Pikniku z Produktem Polskim 6 sierpnia 2022 w Potoku Górnym wzięły udział: KGW w Lipinach Górnych – Borowina (wyróżnienie - zawijaniec po borowińsku z żurawiną), KGW w Tereszpolu-Zaorendzie, KGW w Tarnogrodzie „Klub Kobiet Aktywnych Tarnogród” , KGW „Aleksandrów Pierwszy” w Aleksandrowie , KGW „Aleksandrów Drugi” w Aleksandrowie, KGW w Zamchu (I miejsce za "kurdybały"), KGW "Jagodzianki" w Bukowej, KGW w Jasienniku Starym, KGW w Przedmieściu Szczebrzeszyńskim „Cebulanki” (III miejsce za gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i grzybami), KGW w Hedwiżynie, Stowarzyszenie „Babeczki” z Tereszpola-Zaorendy (II miejsce za kulaszę) W wydarzeniu Piknik z Produktem Polskim wzięły udział dodatkowo: Koło Gospodyń Wiejskich „Aleksandrów Trzeci” w Aleksandrowie, Koło Gospodyń Wiejskich „Aleksandrów Czwarty” w Aleksandrowie, Koło Gospodyń Wiejskich "Lipinianki" w Lipinach Dolnych. Organizatorzy dla mieszkańców przygotowali występy lokalnych zespołów: grupy tanecznej działającej przy Gminnym Ośrodku Kultury, KGW w Jasienniku Starym, kapeli ludowej. Dzieci z Lipin Dolnych, Lipin Górnych, Potoka Górnego i Szyszkowa zaprezentowały pokaz samoobrony. W programie znalazły się atrakcje dla najmłodszych tj. animatorzy, dmuchane zjeżdżalnie, malowanie twarzy, lody, pokazy strażackie. Odbył się również koncert zespołu OHIO oraz MeGustar.
Komentarze (0)