Tajemnica smaku – nietypowe procesy produkcji
Każda z wymienionych odmian kaw ma swój unikalny proces produkcji, który w znacznym stopniu przekłada się na ich ostateczny smak i cenę. Jaka jest najdroższa kawa?
- Kopi Luwak: ta egzotyczna kawa pochodzi głównie z Indonezji, Wietnamu i Filipin. Jej nietypowość polega na procesie produkcji, który zaczyna się od wybierania przez cywety – małe, naczelne zwierzęta – najlepszych, najdojrzalszych ziaren kawowca. Po spożyciu i naturalnym procesie trawienia, ziarna są zbierane z odchodów, dokładnie oczyszczane i w końcu palone. Rezultat? Niezwykle gęsta i aromatyczna kawa o unikalnym smaku.
- Black Ivory: ta odmiana kawy powstaje w Tajlandii z ziaren, które zostały strawione przez słonie. Ten unikatowy proces nie tylko usuwa gorycz z kawy, ale też sprawia, że napój jest niezwykle aksamitny i bogaty w smaku.
- Saint Helena: kawa pochodząca z wyspy o tej samej nazwie wyróżnia się dzięki żyznej glebie, na której rosną kawowce. Napój zachwyca głębią smaku i delikatnością, z subtelnymi nutami miodu i cytrusów.
- Blue Mountain: uprawiana w górach Jamajki na glebie wulkanicznej, ta odmiana kawy dojrzewa znacznie dłużej niż standardowe ziarna, co przekłada się na jej niezwykle delikatny smak i aromat.
reklama
Komentarze (0)