Projekt "Na Kresowym Szlaku Smaku" jest realizowany w partnerstwie przez Sekretariat Regionalny KSOW oraz siedem Lokalnych Grup Działania z województwa lubelskiego: Roztocze Tomaszowskie, Ziemia Biłgorajska, Ziemia Zamojska, Ziemia Chełmska, Nasze Roztocze, Lepsze Jutro z Hrubieszowa i Poleska Dolina Bugu.
Zajęcia poprowadziła Sylwia Biały finalistka "Hell`s Kitchen" i właścicielka bistro "Piekielna kura" w Lubinie oraz Artur Sulikowski, który swoje doświadczenie kulinarne zdobywał we francuskich restauracjach. Uczestnicy zajęć przygotowali zupę krem z kalafiora z olejem orzechowym, gulasz z jelenia z kaszą gryczaną owocową oraz sernik z borówkami i galaretką własnej roboty.
II etapem projektu jest konkurs kulinarny, którego finał będzie miał miejsce podczas Jarmarku św. Wawrzyńca w Bełżcu.
III etap to stworzenie publikacji zawierającej przepisy kulinarne opracowane wspólnie z przedsiębiorcami i KGW.
IV etapem będzie zorganizowanie wyjazdów studyjnych promujących budowanie marki turystycznej oraz wykorzystanie produktów tradycyjnych w kuchni regionalnej.
Komentarze (0)