Co roku powraca i zmusza miliony ludzi na całym świecie do leżenia w łóżku. Grypa jest chorobą zakaźną, która atakuje przede wszystkim w miesiącach zimowych. Rozprzestrzenia się drogą kropelkową w czasie, kiedy kichamy, kaszlemy, a nawet podczas rozmowy. Objawami są przede wszystkim katar, zapalenie gardła, ból głowy i mięśni oraz wysoka gorączka.
Takie objawy, niestety, są znane wielu z nas. Ostatnie tygodnie potwierdzają to, chociaż w tym roku sytuacja jest zdecydowanie lepsza niż ta ubiegłoroczna.
Jak informuje dr inż. Joanna Sarzyńska, rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju, w pierwszym tygodniu stycznia zanotowano 86 przypadków zachorowań na grypę. W dniach 8-15 stycznia na terenie powiatu było ich aż 124. Podobnie kształtował się miniony tydzień. Zachowań było 118. Analizując statystyki z ostatnich lat, ta zima jest dla nas łaskawa. W styczniu br. na grypę zachorowało 328 osoby, a w 2018 był ich aż 514.
Data |
Liczba zachorowań
w 2018 r. |
Liczba zachorowań
w 2019 r. |
Liczba zachorowań w 2020 r. |
1 - 7 stycznia |
131 |
94 |
86 |
8 - 15 stycznia |
194 |
136 |
124 |
16 - 22 stycznia |
189 |
157 |
118 |
Łącznie |
514 |
387 |
328 |
Pamiętajmy, że niekiedy zlekceważony wirus może prowadzić do poważnych powikłań, a nawet może zagrażać życiu zwłaszcza w przypadku osób z tzw. grup ryzyka. Według WHO, należą do nich osoby starsze, po 65. roku życia, przewlekle chore oraz dzieci poniżej drugiego roku życia i kobiety w ciąży. Można temu zapobiec poprzez szczepienia ochronne przeciwko grypie. Najlepszą porą na zaszczepienie się jest jesień, między końcem września a początkiem listopada.
Po podaniu szczepionki organizm wytwarza własną ochronę przeciwko chorobie. Są to tzw. przeciwciała. Odporność rozwija się w ciągu 2-3 tygodni po podaniu szczepionki i utrzymuje przez 6 do 12 miesięcy. Szczepionki przeciw grypie są skuteczne w zapobieganiu zachorowaniom u ok. 90% zdrowych dorosłych. Należy jednak pamiętać, że do produkcji szczepionek wykorzystywane są jaja kurze, w związku z tym nie powinni ich stosować ludzie uczuleni na białko.
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że w czasie silnych zachorowań na grypę należy często myć ręce pod bieżącą wodą z mydłem, zwłaszcza po wizycie w miejscach publicznych. Nie dotykać oczu, ust i nosa brudnymi rękami. Dokładnie sprzątać i wietrzyć pomieszczanie, zwłaszcza gdy jeden z domowników jest chory. Nie używać tych samych sztućców i naczyń, z których korzysta chory. Zażywać preparaty zawierające witaminę C i rutynę. Nie ubierać się zbyt ciepło i zbyt lekko, ale adekwatnie do panującej temperatury. W miarę możliwości ograniczyć przebywanie w pobliżu osoby zarażonej do minimum. Zaleca się także jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, w tym czosnek, który chroni przed infekcjami. W przypadku wystąpienia objawów grypowych zaleca się pozostanie w domu, a gdy konieczne jest przebywanie poza domem – unikanie tłumów i masowych zgromadzeń.
Komentarze (0)