30 listopada 2016 r. pod hasłem "Gotowanie jest proste" w Placówce Wsparcia Dziennego "Skrzydła" w Bukowej odbyły się warsztaty dla rodziców i opiekunów objętych Programem Umacniania Rodziny SOS Wiosek dziecięcych Biłgoraj. Zajęcia zostały zrealizowane w ramach projektu "Żółty talerz". Jest to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi.
Podczas spotkania specjalista dietetyk Agata Kukiełka przekonywała uczestników, że gotowanie nie jest podejmowaniem życiowych decyzji, tu zawsze można coś naprawić. Do tego wcale nie trzeba dużo cierpliwości, wprawy czy doświadczeni – potrzebne są tylko dobre chęci. Wykład miał na celu uświadomienie, jak ważne jest budowanie zdrowych nawyków żywieniowych w rodzinie, różnic między "jedzeniem" a "odżywianiem". Rodzice obejrzeli film, który pokazywał, jakie przekazy niosą ze sobą reklamy, zachęcające do kupowania niezdrowych produktów. Po części teoretycznej uczestnicy podzieleni na grupy z zaangażowaniem przygotowywali potrawy według przedstawionych przepisów, a potem przy wspólnym stole degustowali przygotowane posiłki. Uzyskane na spotkaniu informacje będą inspiracją do przygotowywania zdrowych posiłków dla całej rodziny.
Program "Żółty talerz" ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. "Żółty talerz" na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.
Organizatorzy składają serdeczne podziękowania Ochotniczej Straży Pożarnej w Bukowej za nieodpłatne udostępnienie pomieszczeń w celu przeprowadzenia warsztatów.
Tekst: Marta Kimak
Foto: Monika Wojda
Komentarze (0)