Zadanie polega na nadesłaniu swojego sprawdzonego przepisu na te smakołyki wraz z fotografią produktu. Zgłoszenia będą przyjmowane od 5 do 9 lutego br. Nagrodzonych zostanie pierwszych 30 prawidłowo nadesłanych prac.
– Lubelska kuchnia kryje w sobie wiele tajemnic związanych z tradycją przygotowywania regionalnych potraw. Nadal jeszcze wiele w tej kwestii jest do odkrycia, dlatego zachęcam do podzielenia się swoimi przepisami na domowe pączki i faworki – mówi Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
Konkurs służy promocji dziedzictwa kulturowego, z podkreśleniem tradycji obchodów „tłustego czwartku”. Ma na celu nie tylko zachęcenie mieszkańców Lubelskiego do kultywowania i upowszechniania tradycji wyrabiania pączków i faworków z zeszytów naszych babć i mam, ale także aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich.
Zadanie konkursowe polega na nadesłaniu sprawdzonego, domowego przepisu na pączki, bądź faworki wraz z fotografią produktu. Przepis powinien być opisany według domowej receptury przygotowania pączków i faworków wraz ze wskazaniem listy składników i szczegółowego opisu jego wykonania.
Do konkursu mogą przystąpić osoby, które:
-
mieszkają na obszarze wiejskim w województwie lubelskim;
są pełnoletnie;
nadeślą sprawdzony, domowy przepis na pączki lub faworki wraz z fotografią produktu;
dołączą do przepisu pełną dokumentacją, zgodną z regulaminem konkursu.
Prace zawierające przepisy ze zdjęciem mogą być zgłaszane do konkursu indywidualnie lub zespołowo.
Zgłoszenia należy przesyłać za pośrednictwem poczty elektronicznej z dopiskiem: „Domowe pączki i faworki” na adres e-mailowy: [email protected].
Dla 30 pierwszych zgłoszonych przepisów konkursowych zostaną przyznane nagrody w postaci 30 zestawów gadżetów promocyjnych województwa lubelskiego. Wyniki zostaną ogłoszone do 12 lutego br. na stronie internetowej www.lubelskie.pl oraz na stronie portalu społecznościowego Facebook „Lubelskie Rolnictwo”.
Komentarze (0)