Smaczne, ale czy zdrowe…?

18 maja w Medycznym Studium Zawodowym Stowarzyszenia Zrównoważonego Rozwoju i Przedsiębiorczości Społecznej w Biłgoraju zorganizowało konferencję „Czy wiesz, co jesz?”. Była mowa m.in. o tym, jakie triki stosują przedsiębiorcy, abyśmy kupili dany produkt, jak czytać etykiety na produktach i czego unikać.

Spotkanie rozpoczęła Halina Bazan ze Stowarzyszenia Zrównoważonego Rozwoju i Przedsiębiorczości Społecznej w Biłgoraju. – Czy wiem, co jem? Wybieram mądrze – żyję zdrowo i świadomie – jest to taka maksyma, która przyświecała nam na początku, gdy podjęliśmy decyzję o inicjatywie. Chcieliśmy zrobić coś dla naszej świadomości. Konferencja adresowana jest do wszystkich, ponieważ wszyscy z jedzeniem na co dzień mamy dużo wspólnego – mówiła. Dodała, że dyskusja o tym, co się je, jest niezwykle ważna w dzisiejszych czasach. Podkreślała, że niegdyś żywność miała zabezpieczyć nasz byt, dzisiaj należy się jej częściej wystrzegać, bo zaczyna być dla nas niekorzystna. – W którym momencie my jako ludzie popełniliśmy błąd i w którym momencie produkcja stanęła ponad chowem i ponad uprawą. Tego, co pamiętamy z ogrodów babć, nie znajdziemy na półkach sklepowych, a zawartość wielu rzeczy przyprawia o zawrót głowy. Ilość przebiła nam jakość – dodała. Mówiła, że obecnie rynkiem żywności rządzi przemysł i zysk. Wszystkiego ma być więcej, bardziej kolorowo. Przekonywała, aby szukać informacji. Podkreślała, że ważne jest zwracanie uwagi na to, jakie produkty dajemy dzieciom.

Następnie z wykładem wystąpiła dietetyk z Natur House Kinga Stopa. – Jest to bardzo dobra inicjatywa. Wpływa to na wzrost świadomości u konsumentów. Dzięki temu zwracamy uwagę na to, co jemy, w jakich ilościach oraz zaczynamy czytać etykiety – mówiła. Dodała, że jesteśmy zabieganym społeczeństwem a to powoduje, że niekiedy nasze posiłki są bezwartościowe. – Warto jest pamiętać, aby zdrowe nawyki żywieniowe zachować – stwierdziła. Uczestnicy konferencji dowiedzieli się jaki jest wpływ substancji stosowanych w produkcji żywności na funkcjonowanie człowieka, mówiono o barwnikach, konserwantach, emulgatorach, wzmacniaczach smaku, przeciwutleniaczach, stymulatorach wzrostu, hormonach i antybiotykach w chowie i uprawach. Podawane były przykłady niebezpiecznych i szkodliwych dla organizmu substancji. Zaprezentowano również etykiety na żywności – jak je czytać i unikać pułapek. Z wykładem wystąpiła również Eliza Gilowska z Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących. Mówiła o zasadach żywienia dzieci.

Uczestnicy konferencji otrzymali ponadto broszurki informacyjne: „Słodkie, smaczne, kolorowe… Oj ale czy zdrowe?…”. Znaleźli tam informację w pigułce dotyczącą tego czego warto się na sklepowych półkach wystrzegać i na co zwrócić szczególną uwagę wybierając dany produkt. Konferencji towarzyszyła wystawa oraz promowane były stoiska ze zdrową żywnością.

Co więc robić aby wybierać mądrze i żyć zdrowo i świadomie? Szukać produktów od sprawdzonych dostawców. Spożywać duże ilości warzyw i owoców. jeść regularnie: najlepiej 5 posiłków dziennie. Wzbogacać swoją dietę o różnorodne produkty. Unikać wysoko przetworzonych i sztucznych produktów. Nawadniać prawidłowo swój organizm. Unikać sklepowych słodyczy. Korzystać jak najmniej z soli. Zamieniać smażenie na pieczenie. Ograniczać spożycie mięsa. Zmieniać nawyki żywieniowe.

Projekt dofinansowano ze środków powiatu biłgorajskiego i Miasta Biłgoraj.

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.