Wszyscy wokoło chorują. Czy to epidemia?

Co roku powraca i zmusza miliony ludzi na całym świecie do leżenia w łóżku. Grypa jest chorobą zakaźną, która atakuje przede wszystkim w miesiącach zimowych. Rozprzestrzenia się drogą kropelkową w czasie, kiedy kichamy, kaszlemy, a nawet podczas rozmowy. Objawami są przede wszystkim katar, zapalenie gardła, ból głowy i mięśni oraz wysoka gorączka. Takie objawy, niestety, są znane wielu z nas. Ostatnie tygodnie potwierdzają to, chociaż w tym roku sytuacja jest zdecydowanie lepsza niż ta ubiegłoroczna. W pierwszym tygodniu stycznia (1-7 stycznia) na grypę zachorowało 131 osób. Rok wcześniej w tym samym okresie zachorowało 155 osób, a dwa lata temu tylko 51. Drugi tydzień stycznia przyniósł kolejne zachorowania (194 przypadki). Rok wcześniej na grypę chorowało dwa razy więcej osób. Trzeci tydzień stycznia (16-22 stycznia) to niewielki spadek liczny zachorowań. Do lekarza zgłosiło się 189 pacjentów, a rok wcześniej było ich 441. Z powyższych danych wynika, że przez pierwsze trzy tygodnie stycznia odnotowano łącznie 514 zachorowań oraz podejrzeń zachorowań na grypę w powiecie biłgorajskim. W 2017 roku w tym samym okresie chorowało na grypę niemalże drugie tyle osób. Natomiast dwa lata temu na grypę chorowało 202 mieszkańców naszego powiatu.

A jak sytuacja wyglądała pod koniec ubiegłego roku? – W poprzednich miesiącach liczba zachorowań kształtowała się na podobnym poziomie, nie było znaczącego wzrostu zachorowań. W ubiegłym roku taki wzrost nastąpił w okresie wiosennym – informowała nas dr inż. Joanna Sarzyńska, rzecznik prasowy PSSE w Biłgoraju. Pamiętajmy, z grypą nie ma żartów. – Nie lekceważ grypy  chroń siebie i innych  przy wystąpieniu objawów takich jak: gorączka, bóle głowy, bóle mięśniowo-stawowe, kaszel, ból gardła – zostań w domu, a w przypadku nasilenia objawów  zwłaszcza wystąpienia duszności – niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem – radzi dr inż. Joanna Sarzyńska. Niekiedy zlekceważony wirus może prowadzić do poważnych powikłań, a nawet może zagrażać życiu zwłaszcza w przypadku osób z tzw. grup ryzyka. Według WHO, należą do nich osoby starsze, po 65. roku życia, przewlekle chore oraz dzieci poniżej drugiego roku życia i kobiety w ciąży. Można temu zapobiec poprzez szczepienia ochronne przeciwko grypie. Najlepszą porą na zaszczepienie się jest jesień, między końcem września a początkiem listopada. 

Po podaniu szczepionki organizm wytwarza własną ochronę przeciwko chorobie. Są to tzw. przeciwciała. Odporność rozwija się w ciągu 2-3 tygodni po podaniu szczepionki i utrzymuje przez 6 do 12 miesięcy. Szczepionki przeciw grypie są skuteczne w zapobieganiu zachorowaniom u ok. 90% zdrowych dorosłych. Należy jednak pamiętać, że do produkcji szczepionek wykorzystywane są jaja kurze, w związku z tym nie powinni ich stosować ludzie uczuleni na białko.

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że w czasie silnych zachorowań na grypę należy często myć ręce pod bieżącą wodą z mydłem, zwłaszcza po wizycie w miejscach publicznych. Nie dotykać oczu, ust i nosa brudnymi rękami. Dokładnie sprzątać i wietrzyć pomieszczanie zwłaszcza, gdy jeden z domowników jest chory. Nie używać tych samych sztućców i naczyń, z których korzysta chory. Zażywać preparaty zawierające witaminę C i rutynę. Nie ubierać się zbyt ciepło i zbyt lekko, ale adekwatnie do panującej temperatury. W miarę możliwości ograniczyć przebywanie w pobliżu osoby zarażonej do minimum. Zaleca się także jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, w tym czosnek, który chroni przed infekcjami. W przypadku wystąpienia objawów grypowych zaleca się pozostanie w domu, a gdy konieczne jest przebywanie poza domem – unikanie tłumów i masowych zgromadzeń.

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.