Winnica istnieje od 2008r., wykorzystuje naturalne procesy do uzyskiwania charakterystycznych smaków wynikających ze specyfiki środowiska. Uprawiane odmiany to m.in Solaris, Seyval Blanc, Johanniter, Hibernal, Regent, Pinot noir, Gewürztraminer.
W trakcie pobytu właściciele winnicy opowiadali o produkcji wina oraz jego poszczególnych etapach. Młodzież z zebranych przez siebie winogron wycisnęła sok w prasie hydraulicznej a następnie moszcz winiarski został poddany analizie:
- Aby dokonać kontroli zawartości cukru, kroplę soku wyciśniętego bezpośrednio z owoców umieściliśmy na pryzmacie przyrządu. Pomiar wykonaliśmy z dużą dokładnością. Wynik wskazywał 21 w skali Brixa. Podczas wycieczki uczniowie poznali jak wygląda praca w winnicy, poznali ludzi, którzy z autentycznym zaangażowaniem i błyskiem w oku opowiadali o swojej pasji. Było to bardzo interesujące spotkanie - podsumowuje ZSZiO w Biłgoraju.
foto: ZSZiO w Biłgorajureklama
Komentarze (0)