Każda gospodyni ma sprawdzone przepisy na domowe przetwory. Dżemy, przeciery, soki... Możemy wybierać w bogactwie smaków, kolorów i zapachów, które szczególnie cieszą w zimne, ponure wieczory. Jednym ze sposobów na zatrzymanie smaków lata jest wyrób własnej nalewki. Trunek taki nie tylko ucieszy nasze podniebienie, ale może mieć także właściwości lecznicze.
Jedną z najbardziej lubianych nalewek jest nalewka z wiśni z pestkami. Jej rubinowy kolor, bogactwo aromatu i smaku, a także prozdrowotne właściwości były znane już naszym babciom. Sprawdzone przepisy na nalewkę z wiśni na wódce lub spirytusie były przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Nic dziwnego, wiśnie to owoce bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Te owoce posiadają wiele właściwości odżywczych, mimo że w większości składają się z wody. Z kolei swój kolor zawdzięczają antocyjanom, które nadają barwę owocom. Im jest ich więcej, tym barwa owocu jest ciemniejsza.
Wiśnie, a także przetwory z tych owoców, stosuje się w profilaktyce przeciwnowotworowej, przy wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia, przy dolegliwościach trawiennych, a także przy bezsenności. Wszystkie wartości odżywcze i prozdrowotne wiśni mają także nalewki z wiśni, a także wiśniówki z pestkami.
Działanie lecznicze mają nie tylko owoce, lecz także pestki i liście. Pestki są znane ze swoich właściwości przeciwutleniających i antynowotworowych. Dlatego właśnie często dodaje się je do przetworów. Co więcej, ich smak i aromat wzbogaca smak całej nalewki czy soku. Warto więc dodawać do nalewki wiśnie bez drylowania. Liście natomiast dodaje się w zasadzie po to, by nieco złagodzić kwaśny smak napoju.
Czy przygotowanie nalewki z wiśni jest trudne? Nie, jeżeli mamy na to dobry i sprawdzony przepis. Potrzebne będą do tego dojrzałe owoce wiśni, alkohol i trochę cukru. Wiśnie drylujemy, przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem, a następnie odstawiamy w ciemne i raczej ciepłe miejsce. Co kilka dni wstrząsamy słojem, aby zamieszać jego zawartością. Później zlewamy alkohol do osobnego naczynia, a pozostałe owoce zasypujemy cukrem. Gdy cukier się rozpuści, łączymy syrop z alkoholem z wiśni. Odpowiednio leżakowana nalewka z wiśni ma wspaniały, głęboki i szlachetny smak.
Z kolei nalewka wiśniowa z pestkami to prawdziwy rarytas. Ma znacznie głębszy, bardziej intensywny smak, który niektórzy porównują do amaretto. Jest wyborna, jednak jej wykonanie jest znacznie dłuższe i pracochłonne.
Szukasz przepisu na nalewkę z wiśni? Inne przepisy na nalewkę z wiśni dostępne są na stronie Fajny Ogród.
Sprawdzony przepis na nalewkę z wiśni z pestkami
Opublikowano: Aktualizacja:
Autor:

reklama
Przeczytaj również:
Wiadomości BiłgorajskieKażda gospodyni ma sprawdzone przepisy na domowe przetwory. Dżemy, przeciery, soki... Możemy wybierać w bogactwie smaków, kolorów i zapachów, które szczególnie cieszą w zimne, ponure wieczory. Jednym ze sposobów na zatrzymanie smaków lata jest wyrób własnej nalewki. Trunek taki nie tylko ucieszy nas
reklama
reklama
reklama
reklama
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ
Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM
e-mail
hasło
Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
reklama
reklama
Komentarze (0)