Śliwki wędzone – sposób wędzenia
Wędzenie owoców to znany i pradawny sposób ich przechowywania i magazynowania. Początki tej aktywności sięgają okolic Morza Kaspijskiego. Współcześnie jest on dobrze znany i popularny na całym świecie. Najczęściej śliwki, które są przeznaczone do wędzenia, hodowane są w Stanach Zjednoczonych, a dokładniej w Kalifornii. Wynika to z panującego tam ciepłego klimatu. Za jego przyczyną śliwki wzrastają do odpowiednich wielkości i wyróżniają się doskonałym smakiem. W naszym kraju śliwki suszone są najczęściej konsumowane na słodko – jako śliwki w czekoladzie. Dodatkowo chyba nikt nie wyobraża sobie wieczoru wigilijnego bez kompotu, w którym między innymi znajdują się właśnie śliwki suszone.Śliwki suszone – właściwości
Występujące w diecie człowieka suszone śliwki są bogactwem wielu substancji odżywczych. Są źródłem witaminy C, B6, A, E, K, tiaminy, niacyny, ryboflawiny oraz kwasu foliowego. Dostarczają mnóstwo minerałów takich jak chociażby żelazo, wapń, magnez czy potas. Śliwki są też jednym z domowych sposobów na przeczyszczenie, o czym wielu z nas nie wie. Śliwki są doskonałym sposobem na poradzenie sobie z problemem takim jak zaparcia. Często wspominają o tym nawet sami medycy. Śliwki suszone zawierają do 5 razy więcej błonnika w porównaniu do surowego owocu. W ich składzie znajdziemy także sorbitol i pektyny, które odpowiednio regulują ilość wypróżnień. Ten aspekt przypomina, by jeść ich ograniczoną ilość, gdyż zbytnie objadanie się może prowadzić do wzdęć i biegunki. Śliwki są dedykowane również osobom, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów bądź też mają wysoki poziom cholesterolu. Ich suszenie sprawia, że posiadają znacznie większą ilość substancji odżywczych i kalorii niż śliwki surowe. Warto ją wprowadzić do diety redukującej masę mięśniową, dzięki nim nie będziemy się borykać z problemem z przemianą materii. Śliwki mają właściwość stabilizacji cukru we krwi. Błonnik, występujący w wędzonych śliwach, wzmaga wydzielanie żółci, co redukuje poziom cholesterolu.Przechowywanie śliwek wędzonych
Śliwki wędzone powinno się przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku albo hermetycznie zamykanym pojemniku. Bardzo ważne jest całkowite wyeliminowanie jakiejkolwiek wilgoci, jeśli by takowa w jakiś sposób się przedostała – śliwki zaczną gnić czy pleśnieć. Najlepiej owoce pogrupować na małe porcje, dzięki temu zminimalizuje się jakikolwiek kontakt z powietrzem. Śliwki powinny być przechowywane w ciemnym miejscu, bez dostępu do światła słonecznego. Optymalna temperatura przechowywania powinna być równa 15°C. Po otwarciu śliwki należy przechowywać w lodówce. Warto dodać, że okres przydatności prawidłowo przechowywanych owoców to rok do półtora roku. Śliwki można śmiało mrozić, jednak należy to robić właściwie. Najlepiej w plastikowych torebkach, wolnych od nadmiaru powietrza.reklama
Komentarze (0)