reklama
reklama

Pszczelarze przełamali się opłatkiem

Opublikowano:
Autor:

Pszczelarze przełamali się opłatkiem - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Biłgorajskie
reklama

 Przybyłych na spotkanie opłatkowe powitał Stanisław Bąk, prezes biłgorajskiego Koła Pszczelarzy. Witając ks. Macieja Lewandowskiego, wspomniał, że niegdyś pszczelarze licznie gromadzili się wokół kościołów. Czego można życzyć pszczelarzom? Na pewno wam potrzeba, aby Pan Bóg wam błogosławił. Jeśli będzie błogosławił, będzie i odpowiednia pogoda, pszczoły będą mogły zapylić, miód będzie dobry. Życzę słodkiego życia mówił kapłan. Po wspólnej modlitwie pszczelarze śpiewali kolędy, a następnie przełamali się opłatkiem.

Tegoroczne spotkanie opłatkowe swoją obecnością zaszczycił Adam Wiśniewski, dyrektor Roztoczańskiego Związku Pszczelarzy w Tomaszowie Lubelskim. Miniony rok był dobry dla pszczelarstwa. Pszczoły dobrze przezimowały. Lato również było dobre. Gorzej było w sierpniu i wrześniu, gdy doskwierała susza mówił. Dodał, że rok 2015 był zdecydowanie lepszy niż lata ubiegłe. Zaznaczył, że gdy jest dobra pogoda, następuje rozwój pszczół. Od początku maja pszczoły zbierają nektar z kwitnących roślin. Później kwitną lipy, gryki mówił.

reklama

Jak się okazuje, pszczelarstwem para się coraz więcej osób. Obecnie na terenie byłego województwa zamojskiego jest 1 250 pszczelarzy. Są oni zrzeszeni w czterdziestu kołach. Nastąpił wzrost w granicach 5% w porównaniu do lat poprzednich podkreślił. Dodał, że pszczołom z pewnością szkodzi chemia stosowana na szeroką skalę w rolnictwie. Twierdził jednak, że warto z rolnikami w tej kwestii rozmawiać. Wszystko zależy od porozumienia. Opryskiwać można rano lub wieczorem, gdy nie ma lotów pszczół zaznaczył.

O tym, że miód ma dobre właściwości zdrowotne, wie niemal każdy. A jak poznać dobry miód? Po smaku i zapachu. Dobry miód skrystalizuje się szybko, jest to naturalny proces zauważył.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama