22 października 2016 r. w remizie OSP w Ciosmach odbyły się pełne radości i niezwykle smakowite warsztaty kulinarne, realizowane przez Stowarzyszenie "Dąb" w Ciosmach w ramach projektu "Senior jak Dąb". Tym razem Grupa Inicjatywna z Ciosmów postanowiła przygotować oraz poczęstować przybyłych gości tradycyjnymi ciosmańskimi potrawami, które sprawiły, że zebrani w remizie uczestnicy wydarzenia przenieśli się w czasy świąt wigilijnych i wielkanocnych.
W warsztatach uczestniczyli seniorzy z Ciosmów, Soli, Bukowej oraz Hedwiżyna, a także młodzież z Oddziału Zamiejscowego w Ciosmach oraz szkoły w Bukowej. Spotkanie było także okazją do podsumowania projektu "Zmień swoje nastawienie i postaw na lokalne jedzenie", realizowanego przez gimnazjalistów z Bukowej. Efektem projektu był przygotowany przez uczniów zeszyt z przepisami na tradycyjne potrawy.
Goście mogli skosztować tradycyjnych dań, m.in.: kapusty z grochem, święconki, gołąbków wigilijnych, kulaszy z mąki gryczanej, kompotu z suszu oraz grzybów po ciosmańsku. Były także smakowite przekąski, pierogi, pączki, ciasta, chleb domowy na zakwasie itp.
Na scenie zaprezentowali się uczniowie ze szkoły w Ciosmach, którzy wystawili przedstawienie o jesiennym grzybobraniu.
Komentarze (0)