reklama
reklama

Księżpolscy sołtysi na kongresie

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Księżpolscy sołtysi na kongresie - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Biłgorajskie<p> Za nami III Lubelski Kongres Sołtysów, który tradycyjne już został zorganizowany na terenie Muzeum Wsi Lubelskiej. Impreza zgromadziła około 500 sołtysów z terenu województwa lubelskiego. Gminę Księżpol reprezentowało pięć osób z sołectw: Borki – sołtys Małgorzata Pędziwiatr, Majdan Nowy – sołty
reklama

 Za nami III Lubelski Kongres Sołtysów, który tradycyjne już został zorganizowany na terenie Muzeum Wsi Lubelskiej. Impreza zgromadziła około 500 sołtysów z terenu województwa lubelskiego. Gminę Księżpol reprezentowało pięć osób z sołectw: Borki – sołtys Małgorzata Pędziwiatr, Majdan Nowy – sołtys Stanisław Okoń, Majdan Stary – sołtys Jan Pułapa, Zawadka – sołtys Jan Wardach oraz z sołectwa Zynie – sołtys Aneta Blicharz.

Impreza miała na celu zaktywizować mieszkańców lubelskich wsi oraz sprowokować uczestników do dyskusji o funduszu sołeckim.  Kongres otworzył marszałek województwa lubelskiego Sławomir Sosnowski. Bardzo ważną częścią programu Kongresu była konferencja, która informowała o roli sołectw we wdrażaniu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Z referatami wystąpili: Mateusz Winiarski, zastępca dyrektora Departamentu PROW, który przedstawił informację o założeniach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Antoni Skrabucha, dyrektor LODR, który omówił działanie pn. "Restrukturyzacja Małych Gospodarstw" oraz Sławomir Struski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska, który przekonywał, iż produkt regionalny i tradycyjny może stać się dodatkowym źródłem dochodu gospodarstw rolnych.

reklama

  Zaproszeni goście oraz osoby zwiedzające skansen mogły uczestniczyć w degustacji produktów regionalnych i tradycyjnych na specjalnie przygotowanym stoisku promocyjnym. W trakcie trwania kongresu przeprowadzono 3 konkursy kulinarne: na najlepszą potrawę rybną, na najlepsze danie mięsne oraz na najlepsze ciasto tradycyjne. Zgłoszono 49 potraw. Komisja konkursowa, której przewodniczył wicemarszałek Województwa Lubelskiego Grzegorz Kapusta, miała spory problem z wyborem zwycięzców. Ponadto emocji oraz dobrego humoru dostarczyły uczestnikom występy zespołów ludowych z województwa lubelskiego.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama