Do 31 maja potrwa konkurs skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń z Lubelszczyzny. Konkurs jest przeglądem dorobku kulturowego Kół Gospodyń Wiejskich regionu lubelskiego, zajmujących się rękodziełem w zakresie techniki wykonania i walorów artystycznych rękodzieła. Zostały ogłoszone 3 kategorie konkursowe:
- „Ciasto jak dawniej” – na najlepszy tradycyjny wypiek cukierniczy – ciasta zgłaszane do konkursu powinny posiadać co najmniej 25-letnią recepturę.
- „Ziołowe skarby kulinarne” – wyroby zgłaszane do konkursu powinny zawierać w przepisie zioła.
- „Serweta inspirowana tradycją” – na najpiękniejszy wyrób rękodzielniczy – serwetka może być wykonana dowolną techniką włókienniczą: koronka (np. szydełkiem, na drutach, klockowa, igłowa, frywolitka), różne rodzaje haftów (np. płaski, richelieu, krzyżykowy).
Komentarze (0)