[gallery size="full" bgs_gallery_type="slider" ids="570847,570851,570844,570852,570856,570849,570858,570855,570848,570853,570850,570845,570857,570846,570854,570843"]
Praca i hobby jednocześnie...
Przez ostatnie lata hodowlą kur zajmuje się pan Marcin Łazorczyk i nie bez przyczyny, ponieważ ma ku temu odpowiednio duże doświadczenie oraz wykształcenie, które zdobył na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. – Od dziecka lubiłem zwierzęta. Od kiedy pamiętam, ojciec hodował drób, pomagałem mu w gospodarstwie, nie planując, że będzie to kiedyś moja praca i pasja. Tematyka drobiu jest bardzo zawiła i polega na dokładnej obserwacji, diagnostyce i wyciąganiu z tego odpowiednich wniosków. Z tym również związałem swoje wykształcenie i wiążę swoją przyszłość – mówi Marcin Łazorczyk, hodowca kur z Tereszpola-Kukiełek. Kury z rodzinnej hodowli państwa Łazorczyków sprzedawane są do gospodarstw rolnych.
Jaka potrzeba taka kura...
W zależności od tego, co chcemy od kury uzyskać, powinniśmy wybrać odpowiednią jej rasę. Gospodarstwo hodowlane pana Marcina Łazorczyka w Tereszpolu-Kukiełkach oferuje 3 rasy kur, są nimi: nioska lohman brown, koguty rosołowe, brojlery mięsne.
1. Nioska lohman brown jest to typowa kura na jajka, cechuje się wysoką nieśnością. Już w pierwszym roku potrafi znieść ponad 320 jajek. W odróżnieniu od pozostałych ras niosek ta odróżnia się rekordową nieśnością. – Średnio kura powinna się nieść od 20. tygodnia życia. Te, które posiadam, będą niosły się już około 10-15 kwietnia – mówi Marcin Łazorczyk z Tereszpola. – Atutem tej rasy jest wysoka odporność na czynniki zewnętrzne. W trakcie odchowu jest dodatkowo szczepiona przeciw chorobom drobiowym – dodaje. Nioska lohman brown jest również tania w utrzymaniu, średnio pobiera maksymalnie 0,11- 0,13 kg paszy na dobę. Jest tolerancyjna w żywieniu i można ją karmić resztkami i obierkami z gospodarstwa domowego (ziemniakami, marchwią i jabłkami). Ma łagodne usposobienie.

Po czym poznać naturalne jajko?
Dobre jajko naturalnie jest żółte, ponieważ nie jest dodawany betakaroten, (występujący w marchwi). Po dodaniu tej substancji żółtko ma barwę pomarańczową. Żółta barwa świadczy o naturalnym karmieniu. Chcąc osiągnąć naturalnie barwę ciemniejszą, można podawać marchew. Wskazane jest, aby kury nioski karmić zmieloną pszenicą i kukurydzą. – Kury z mojej hodowli są pod specjalistyczną opieką doktora nauk weterynaryjnych, specjalizującego się w chorobach drobiu, mam na to stosowną dokumentację – podkreśla właściciel.
2. Koguty rosołowe (z nioski) to rasa kur oferowana przez gospodarstwo Marcina Łazorczyka z Tereszpola z przeznaczeniem na rosół. Standardowy rosół z brojlera ma zielonkawą barwę, zaś ten z koguta rosołowego, tzn. z nioski, jest typowo babciny (domowy), czyli ma kolor żółty. Bardzo wysokiej jakości filet, choć jest go mało, posiada znaczne walory jakościowe, jest bardzo chudy i wskazany dla dzieci oraz dla osób z podwyższonych cholesterolem.
3. Brojlery mięsne jest to kolejna rasa kur, którą nabyć można w Tereszpolu-Kukiełkach. To typowa kura mięsna przeznaczona do pieczenia lub duszenia. Filet jest objętościowo większy niż z innych ras. – Klienci lubią, gdy posiada żółtą nóżkę, zazwyczaj o to dopytują. Świadczy to, że brojler karmiony jest kukurydzą – dopowiada Marcin Łazorczyk.


Bardzo dobra jakość za przystępną cenę...
– Handlowcy często zawyżają wiek kur, kierując się wyłącznie chęcią zbycia, a nie stanem faktycznym. Kupując kurę, np. na targowisku, przepłacić można nawet dwukrotnie. Nabywając kury nioski lohman brown z mojej hodowli, klienci od wiosny br. mogą liczyć na domowe jajka – podkreśla hodowca kur z Tereszpola-Kukiełek.
W tereszpolskim gospodarstwie można zakupić kurę nioskę w cenie hurtowej, podczas gdy na rynku jej cena potrafi być wyższa nawet do 50%.
1. Jedna kura nioska lohman brown 12-tygodniowa kosztować będzie 16 zł. (Nabywając na targu tę samą kurę, zapłacić trzeba będzie ok. 25 zł). Sprzedawane będą one w terminie 10-20 lutego br.
Natomiast 16-tygodniowa kura nioska lohman brown będzie kosztować 20 zł. (Na targu za taką samą, zapłacić trzeba będzie około 30 zł.) Sprzedawane będą w marcu br.
2. Koguty rosołowe (z nioski) gospodarstwo hodowlane p. Łazorczyka sprzedawać będzie w identycznej cenie i takim samym wieku jak kury nioski lohman brown. 12-tygodniowy kogut rosołowy ma wagę ok. 1,4 kg, natomiast 16-tygodniowy kogut rosołowy waży średnio ok 2 kg.
3. Brojlery jako jedyne będą sprzedawane na wagę w cenie 4,5 zł za kg, czyli średnio 2-kilogramowy brojler kosztował będzie około 9 zł za sztukę. W sprzedaży będą one od 6 kwietnia br.
Kury nabyć można pod adresem: Tereszpol-Kukiełki 222 , 23-407 Tereszpol lub dzwoniąc pod nr tel.: 721 533 287 oraz 576 041 848. Transport gratis (po ustaleniu telefonicznym)

red.
reklama
Komentarze (0)