reklama

Jak kupować kury to tylko z Tereszpola (film)

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Jak kupować kury to tylko z Tereszpola (film) - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Biłgorajskie[gallery size="full" bgs_gallery_type="slider" ids="570847,570851,570844,570852,570856,570849,570858,570855,570848,570853,570850,570845,570857,570846,570854,570843"] <h3><span style="color: #000000;"><b>Praca i hobby jednocześnie...</b></span></h3> <div><span style="color: #000000;">Przez ostatnie
reklama

[gallery size="full" bgs_gallery_type="slider" ids="570847,570851,570844,570852,570856,570849,570858,570855,570848,570853,570850,570845,570857,570846,570854,570843"]

Praca i hobby jednocześnie...

Przez ostatnie lata hodowlą kur zajmuje się pan Marcin Łazorczyk i nie bez przyczyny, ponieważ ma ku temu odpowiednio duże doświadczenie oraz wykształcenie, które zdobył na  Uniwersytecie  Przyrodniczym we Wrocławiu. – Od dziecka lubiłem zwierzęta. Od kiedy pamiętam, ojciec hodował drób, pomagałem mu w gospodarstwie, nie planując, że będzie to kiedyś moja praca i pasja. Tematyka drobiu jest bardzo zawiła i polega na dokładnej obserwacji, diagnostyce i wyciąganiu z tego odpowiednich wniosków. Z tym również związałem swoje wykształcenie i wiążę swoją przyszłość – mówi Marcin Łazorczyk, hodowca kur z Tereszpola-Kukiełek. Kury z rodzinnej hodowli państwa Łazorczyków sprzedawane są do gospodarstw rolnych. 

Jaka potrzeba taka kura... 

W zależności od tego, co chcemy od kury uzyskać, powinniśmy wybrać odpowiednią jej rasę. Gospodarstwo hodowlane pana Marcina Łazorczyka w Tereszpolu-Kukiełkach oferuje 3 rasy kur, są nimi: nioska lohman brown, koguty rosołowe, brojlery mięsne. 
1. Nioska lohman brown jest to typowa kura na jajka, cechuje się wysoką nieśnością. Już w pierwszym roku potrafi znieść ponad 320 jajek. W odróżnieniu od pozostałych ras niosek ta odróżnia się rekordową nieśnością. – Średnio kura powinna się nieść od 20. tygodnia życia. Te, które posiadam, będą niosły się już około 10-15 kwietnia – mówi Marcin Łazorczyk z Tereszpola. – Atutem tej rasy jest wysoka odporność na czynniki zewnętrzne. W trakcie odchowu jest dodatkowo szczepiona przeciw chorobom drobiowym  dodaje. Nioska lohman brown jest również tania w utrzymaniu, średnio pobiera maksymalnie 0,11- 0,13 kg paszy na dobę. Jest tolerancyjna w żywieniu i można ją karmić resztkami i obierkami z gospodarstwa domowego (ziemniakami, marchwią i jabłkami). Ma łagodne usposobienie. 
Kury nioski lohman brown noszą się w stałych miejscach. Są tolerancyjne na niskie temperatury, dobrze funkcjonują w temperaturach 4-10 stopni, a w sezonie zimowym też trwale się niosą. Obecny odchów (partia) kury nioski lohman brown zacznie nieść jajka od połowy kwietnia br., a w szczycie swojej nośności będzie od maja przez półtora roku (do jesieni 2022 r.) 
Po czym poznać naturalne jajko?
Dobre jajko naturalnie jest żółte, ponieważ nie jest dodawany betakaroten, (występujący w marchwi). Po dodaniu tej substancji żółtko ma barwę pomarańczową. Żółta barwa świadczy o naturalnym karmieniu. Chcąc osiągnąć naturalnie barwę ciemniejszą, można podawać marchew. Wskazane jest, aby kury nioski karmić zmieloną pszenicą i kukurydzą. – Kury z mojej hodowli są pod specjalistyczną opieką doktora nauk weterynaryjnych, specjalizującego się w chorobach drobiu, mam na to stosowną dokumentację  podkreśla właściciel.  2. Koguty rosołowe (z nioski) to rasa kur oferowana przez gospodarstwo Marcina Łazorczyka z Tereszpola z przeznaczeniem na rosół. Standardowy rosół z brojlera ma zielonkawą barwę, zaś ten z koguta rosołowego, tzn. z nioski, jest typowo babciny (domowy), czyli ma kolor żółty. Bardzo wysokiej jakości filet, choć jest go mało, posiada znaczne walory jakościowe, jest bardzo chudy i wskazany dla dzieci oraz dla osób z podwyższonych cholesterolem.  3. Brojlery mięsne jest to kolejna rasa kur, którą nabyć można w Tereszpolu-Kukiełkach. To typowa kura mięsna przeznaczona do pieczenia lub duszenia. Filet jest objętościowo większy niż z innych ras.  Klienci lubią, gdy posiada żółtą nóżkę, zazwyczaj o to dopytują. Świadczy to, że brojler karmiony jest kukurydzą – dopowiada Marcin Łazorczyk.        

 Bardzo dobra jakość za przystępną cenę...

 Handlowcy często zawyżają wiek kur, kierując się wyłącznie chęcią zbycia, a nie stanem faktycznym. Kupując kurę, np. na targowisku, przepłacić można nawet dwukrotnie. Nabywając kury nioski lohman brown z mojej hodowli, klienci od wiosny br. mogą liczyć na domowe jajka – podkreśla hodowca kur z Tereszpola-Kukiełek. 
W tereszpolskim gospodarstwie można zakupić kurę nioskę w cenie hurtowej, podczas gdy na rynku jej cena potrafi być wyższa nawet do 50%. 
1. Jedna kura nioska lohman brown 12-tygodniowa kosztować będzie 16 zł. (Nabywając na targu tę samą kurę, zapłacić trzeba będzie ok. 25 zł). Sprzedawane będą one w terminie 10-20 lutego br.
Natomiast 16-tygodniowa kura nioska lohman brown będzie kosztować 20 zł. (Na targu za taką samą, zapłacić trzeba będzie około 30 zł.) Sprzedawane będą w marcu br.
2.  Koguty rosołowe (z nioski) gospodarstwo hodowlane p. Łazorczyka sprzedawać będzie w identycznej cenie i takim samym wieku jak kury nioski lohman brown. 12-tygodniowy kogut rosołowy ma wagę ok. 1,4 kg, natomiast 16-tygodniowy kogut rosołowy waży średnio ok 2 kg. 
3.  Brojlery jako jedyne będą sprzedawane na wagę w cenie 4,5 zł za kgczyli średnio 2-kilogramowy brojler kosztował będzie około 9 zł za sztukę. W sprzedaży będą one od 6 kwietnia br. 
Kury nabyć można pod adresem:  Tereszpol-Kukiełki 222 , 23-407 Tereszpol lub dzwoniąc pod nr tel.: 721 533 287 oraz 576 041 848. Transport gratis (po ustaleniu telefonicznym)

red.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo