[gallery size="full" bgs_gallery_type="slider" ids="596164,596123,596125,596126,596127,596128,596122,596129,596124,596130,596131,596132,596133,596134,596135,596136,596137,596138,596139,596140,596141,596142,596143,596144,596145,596146,596147,596148,596149,596150,596151,596152,596153,596154,596155,596156,596157,596158,596159,596160,596161,596162,596163"]
Wystawa pt. „Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia” zorganizowana została w celach edukacyjnych. Każdy mógł przyjść, obejrzeć znane i mniej znane gatunki grzybów, w tym te najbardziej trujące. Wszystkie przez dwa dni znajdowały przed siedzibą Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju przy ulicy Gen. Henryka Dąbrowskiego 15.
Na wystawie zaprezentowane zostały grzyby jadalne, niejadalne i trujące, pogrupowane pod kątem ich podobieństwa zewnętrznego, aby łatwiej dostrzec różnice pomiędzy poszczególnymi gatunkami grzybów. Aby przybliżyć naturalną atmosferę lasu, wystawa została również wzbogacona innymi składnikami runa leśnego.
Celem wystawy było uświadomienie wszystkim pasjonatom zbierania grzybów, które gatunki można bezpiecznie jeść i jak rozpoznać te, których powinniśmy unikać. Wiele okazów jest bardzo podobnych i wówczas łatwo je pomylić, na przykładu jadalną czubajkę kanię (Macrolepiota procera) z czubajką czerwieniejącą (Macrolepiota rhacodes) lub pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) zwaną inaczej kurką z lisówką pomarańczową (Hygrophoropsis aurantiaca).
Spośród grzybów jadalnych można było podziwiać takie okazy jak: borowik szlachetny (Boletus edulis), koźlarz babka (Leccinum scabrum), mleczaj rydz (Lactarus deliciosus) a także z rzadziej występujących: lakówka ametystowa (Laccaria amethystea), uchówka ośla (Otidea onotica) czy szmacia gałęzisty (Sparassis crispa) i gąska zielona (Tricholoma equestre). Natomiast z gatunków grzybów trujących można było zaznajomić się z muchomorem czerwonym (Amanita muscaria), muchomorem plamistym (Amanita pantherina) oraz muchomorem cytrynowym (Amanita citrina).
Wystawę oglądali uczniowie szkół podstawowych, ale nie tylko. Cieszyła się ona również popularnością wśród starszych mieszkańców naszego powiatu.
[poll id="43"]
Czy są potrzebne ATESTY?
Atesty na grzyby świeże można uzyskać w siedzibie stacji przy ulicy Gen. Henryka Dąbrowskiego 15. Ponadto w godzinach pracy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju udzielane są bezpłatne porady dla mieszkańców powiatu (zajmuje się tym klasyfikator grzybów). Osoby handlujące grzybami na targowiskach powinny obowiązkowo posiadać atest. Konsumenci kupujący grzyby powinni bezwzględnie tego wymagać. Nie wolno kupować od przygodnych sprzedawców grzybów suszonych ani żadnych przetworów grzybowych.
Bezpieczne grzybobranie
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. muchomor zielonawy/ sromotnikowy (Amanita phalloides), muchomor wiosenny) Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);
Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia; Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych;
W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury po spożyciu grzybów należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza lub skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.
Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby obejmuje 47 gatunków (zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2020 r., poz. 1048 ze zm.) punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów. Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu: wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach; pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.
W okresie od 27.08.2021 do 25.09.2021 r. udzielono trzynastu porad grzybowych w zakresie przekazania informacji, czy przyniesione do Stacji gatunki są jadalne czy nie. Porady dotyczyły gatunków takich jak: goryczak żółciowy, czubajka kania, mleczaj rydz, gąska zielona czy borowik wrzosowy – gatunek od niedawna występujący na terenie powiatu biłgorajskiego.
Wydano dwadzieścia atestów na grzyby świeże, które uprawniały do sprzedaży grzybów w ciągu 48 godzin, oczywiście przechowując je w odpowiednich warunkach.
Komentarze (0)