[gallery size="full" bgs_gallery_type="slider" ids="603984,603983,603985,603982,603981,603980,603979"]
Przedstawienia wiejskich teatrów to najczęściej inscenizacje autentycznych obrzędów, dawnych zwyczajów, ginących prac domowych i gospodarskich. Są różnorodne, barwne, dynamiczne, ale też wysmakowane artystycznie. Warto je zobaczyć także dlatego, że są to – jak określił prof. Lech Śliwonik – skarby zanikającego piękna, wyrastające z rdzennej kultury polskiej wsi.
W tegorocznej edycji festiwalu zaprezentowały się 4 zespoły. W sobotę Dzień Pracy widowiskiem „U łubiarza”, wg scenariusza Marii Jargieło, rozpoczął Zespół Śpiewaczo-Obrzędowy „Jarzębina” z Bukowej, wystąpił też Zespół Folklorystyczny „Narwianie” z Dobrzyniewa Dużego ze spektaklem „Len”. W niedzielę w Dzień Wesela wystąpił Zespół Regionalny „Lipniczanie” ze spektaklem „Wesele Jaśka i Maryśki” i Zespół Ludowy „Sonina” z „Weselem sonińskim”.
Licznie zgromadzoną publiczność i uczestników Festiwalu ZWYKI 2021 powitali Andrzej Seweryn, dyrektor Teatru Polskiego, i prof. Lech Śliwonik, prezes Towarzystwa Kultury Teatralnej. Wydarzenie poprowadził Jan Zdziarski.
Goście ZWYKÓW mieli też okazję spróbować tarnogrodzkiego jadła, które przywiozła delegacja na czele z burmistrzem Tarnogrodu Pawłem Decem, aby promować lokalnych producentów żywności ekologicznej: BARWY ZDROWIA z Tarnogrodu, Farmy Roztocza z Księżpola i CZAR NATURY z Różańca Drugiego. Warszawiacy zajadali się ekologicznymi wędlinami, owocami i warzywami, chlebem ze smalcem i kiszonkami: kapustą, kalafiorem, ogórkami, cukinią, papryką i rzodkiewką.
Renata Ćwik /TOK/
Komentarze (0)