Czym jest i na czym polega kolonoskopia?
Kolonoskopia to badanie endoskopowe, które polega na wprowadzeniu do jelita grubego giętkiego narzędzia zakończonego kamerką, zwanego kolonoskopem. W czasie przesuwania urządzenia do jelita wpompowywane jest powietrze w celu dokładniejszego obejrzenia jego ścian wewnętrznych. Zabieg trwa od kilkunastu do kilkudziesięciu minut. W czasie badania możliwe jest usunięcie występujących w jelicie drobnych zmian lub pobrania próbek do analizy.
Odpowiednia dieta przed kolonoskopią
Przed zabiegiem kolonoskopii konieczne jest przejście na specjalną dietę, którą
zaczyna się tydzień przed badaniem. Zwykle lekarz informuje pacjenta, jaka powinna być
dieta przed kolonoskopią, co dokładnie można jeść, a czego należy unikać. Bardzo ważne jest oczyszczenie jelita z zalegających resztek pokarmu.
Tydzień przed badaniem
Na tydzień przed badaniem dieta powinna być lekkostrawna, lecz jeszcze niezbyt restrykcyjna. Warto również zmniejszyć objętość porcji. Kolejne ograniczenia dotyczą
3-4 dnia przed kolonoskopią. Należy bezwzględnie wykluczyć następujące produkty:
- wszelkiego rodzaju ziarna, zwłaszcza siemię lniane;
- pieczywo z ziarnami;
- surowe owoce i warzywa, zwłaszcza z drobnymi pestkami, jak truskawki, kiwi, maliny, winogrona, pomidory czy ogórki;
- przetwory z owoców i warzyw z drobnymi pestkami;
- rośliny strączkowe.
Wykluczenie z jadłospisu wymienionych produktów jest bardzo ważne, gdyż ich niestrawione reszki mogą zalegać długo w jelicie oraz zatkać urządzenie endoskopowe. Kolejnym produktem są
buraki, które mogą fałszywie zabarwić błonę śluzową jelita.
Dwa dni przed kolonoskopią – dieta ubogoresztkowa
Ostatnie dwa dni to stosowanie diety u
bogoresztkowej, która polega na ograniczeniu spożywania produktów bogatych w błonnik. Ze względu na swoją strukturę nie jest on trawiony przez organizm i może zalegać w jelitach. W tym czasie najlepiej pić wodę niegazowaną oraz soki bez miąższu. Dozwolona jest też kawa i herbata bez fusów.
Produkty wskazane w diecie ubogoresztkowej
Produkty, które są dozwolone, to wszystkie z niską zawartością błonnika:
- białe kasze i makarony;
- białe pieczywo i ryż;
- bulion;
- gotowane mięso;
- ryby;
- kisiele i kleiki.
Produkty zakazane w diecie ubogoresztkowej
Oprócz pieczywa, makaronów i kasz wysokobłonnikowych należy unikać:
- surowych warzyw i owoców;
- tłustych mięs i ryb;
- mleka i jego przetworów.
Przykładowy jadłospis na dwa dnie przed kolonoskopią
Śniadanie: pszenna bułka z wędliną lub żółtym serem
Obiad: Ryba gotowana na parze z dodatkiem białego ryżu
Deser: kisiel lub galaretka owocowa
Kolacja: Gotowane jajko i biały chleb
Dzień przed kolonoskopią
Bardzo ważny jest
dzień przed zabiegiem. Przechodzi się wtedy na dietę płynną. Dodatkowo zaczyna się wtedy stosowanie przeczyszczających preparatów doustnych PEG. Wraz z początkiem ich picia przestaje się jeść. Przyjmuje się 2 litry płynu stopniowo przez dwie godziny wieczorem poprzedzającym zabieg. Kolejną porcję wypija się w dniu kolonoskopii i należy skończyć ją 4 godziny przed badaniem. Dozwolone jest tylko picie wody.
Dzień badania
W dniu badania należy zaprzestać na 4 godziny przed nim spożywanie jakiekolwiek płynów. Można jednak ssać landrynki.
Dieta po kolonoskopii
Po kolonoskopii, jak po każdym inwazyjnym zabiegu, mogą wystąpić bóle o różnym nasileniu, jednak mijają zwyczaj samoistnie po kilku lub kilkunastu godzinach.
Bezpośrednio po kolonoskopii warto odczekać z pierwszym posiłkiem około 2 godzin. Potem dieta powinna składać się głównie z owoców, gotowanych warzyw oraz soków i przecierów. Można również skorzystać z gotowych produktów, takich jak na stronie
Zywieniemaznaczenie.pl. Następnym krokiem jest włączenie lekkostrawnych i nietłustych posiłków. Z diety należy wykluczyć na kilka dni produkty bogate w cukry, tłuste i ciężkostrawne. Spożywanie surowych owoców i warzyw również nie jest wskazane.
Komentarze (0)