Udane grzybobranie
Deszcze i ciepłe noce zrobiły swoje. W lasach jest wysyp prawdziwków. Wystarczy wybrać się do lasu, najlepiej z rana. Możemy wówczas natrafić na niezły okaz.
Na dorodny okaz podczas leśnej wędrówki natrafił Marcin Luchowski. Piękny, dorodny okaz ważył niemal 2 kg. Grzyb rósł w lasach w Smólsku Dużym.
Sezon grzybowy w pełni. Dlatego też warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Należy pamiętać o zbieraniu tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy znaleziony grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.
Grzybów nie wolno zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów.