- Reklama -

Uczniowie ZSZiO przygotowali stół wigilijny (audio, zdjęcia)

Zgodnie z coroczną, szkolną tradycją Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących przygotował 13 grudnia swoją autorską propozycję wigilijnego stołu. Autorami, a zarazem wykonawcami świątecznego nakrycia byli uczniowie klas gastronomicznych przy współpracy z nauczycielami zawodu. Na stole znalazły się potrawy tradycyjne i nowoczesne.

Dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju:

 

Atmosfera świąt Bożego Narodzenia wyraźnie dała odczuć się młodzieży z ZSZiO w Biłgoraju. W miniony piątek zorganizowali szkolną wieczerzę wigilijną. Uczniowie przygotowali potrawy świąteczne w wersji tradycyjnej oraz nowoczesnej. Dodatkowo stworzyli własnoręcznie ozdoby na stół.

Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych odnaleźć można było rybę w kilku wariantach (po grecku, po kaszubsku czy w migdałach), barszcz czerwony z pasztecikami, sałatkę śledziową, jak również tradycyjny świąteczny makowiec. Z kolei potrawami nowoczesnymi były gruszki smażone w miodzie, tatar śledziowy oraz sałatka śledziowa z pomarańczami. Całość stołu dopełniła świąteczna dekoracja, z gwiazdą betlejemską na czele, w towarzystwie pachnących pomarańczy udekorowanych goździkami. Na suto zastawionym stole wigilijnym nie mogło zabraknąć także najpopularniejszych świątecznych ciasteczek – pierniczków, kreatywnie ozdobionych przez uczniów.

- Reklama -

O tym, na co zwracać uwagę przy ocenie przygotowanych wigilijnych potraw oraz dekoracji świątecznej, mówił dyrektor ZSZiO w Biłgoraju

Oceniając potrawy, ocenia się nie tylko smak, ale też wygląd, podanie i nakrycie. W przygotowaniu stołu widać duży artyzm oraz fachowość, mówi dr Adam Balicki.

Przygotowywanie stołu wigilijnego było dla młodzieży nie tylko kultywowaniem bożonarodzeniowej tradycji, ale przede wszystkim wykazaniem się swoimi kulinarnymi umiejętnościami, zdobytymi na zajęciach. Wszystkie potrawy, które znalazły się na świątecznym stole, zostały wykonane własnoręcznie według sprawdzonych przepisów. Efekt końcowy był poprzedzony kilkudniowym przygotowywaniem wszystkich potraw i dekoracji świątecznych.

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.