Trenerzy ze Stowarzyszenia Kelnerów Polskich w ZSZiO
W dniach 1 i 2 grudnia 2017 roku młodzież z Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju uczestniczyła w Kursie Kelnerskim Podstawowym I stopnia. Przeprowadzili go trenerzy ze Stowarzyszenia Kelnerów Polskich. Było to pierwsze z zaplanowanych szkoleń kelnerskich w ramach nawiązanej przez szkołę współpracy z tym Stowarzyszeniem. Uczestnikami byli uczniowie klas III i IV technikum kształcący się w zawodach technik kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa. Młodzież z dużym zainteresowaniem poznawała tajniki sztuki kelnerskiej ucząc się od najlepszych w zawodzie, czyli profesjonalistów pracujących na co dzień w restauracjach hotelowych. Potwierdzeniem ukończenia kursu było uzyskanie Certyfikatu. A czego można się było nauczyć?
Kurs obejmował treści z zakresu charakterystyki i organizacji pracy w różnych typach zakładów gastronomicznych, wyposażenia sali konsumenckiej, systemów obsługi kelnerskiej oraz kwestie dotyczące etyki zawodowej, kultury osobistej, ubioru i wyposażenia zawodowego kelnera. Część praktyczna polegała na wykonywaniu czynności pod bacznym okiem instruktora i obejmowała przenoszenie zastawy stołowej (talerzy, półmisków, sztućców), nakrycie stołu, wymianę obrusa w obecności gościa, formowanie serwetek. Każdy uczestnik szkolenia wykonując ćwiczenia wyrabiał umiejętności podawania potraw i napojów serwisem niemieckim i serwisem francuskim.
Ponadto uczniowie ćwiczyli filetowanie owoców, takich jak: banan, pomarańcza, kiwi, ananas. Na zakończenie prowadzący omówili wyposażenie barów i bufetów, metody serwowania napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz zasady rozliczania się z gościem.