Toalety i bieżąca woda w polu?
Do naszej Redakcji zadzwoniła oburzona czytelniczka. Mówiła, że sanepid wymaga od rolników, aby w polu były przenośne toalety toi toi, bieżąca woda i ręczniki.
Do naszej Redakcji zgłosiła się mieszkanka gminy Biłgoraj, która ma plantację malin. Kobieta skarżyła się, że sanepid wymaga od rolników, aby w polu były toalety, bieżąca woda i ręczniki papierowe. – To skandal. Malina w skupach jest po 1,80 zł. Ile kilogramów musiałabym nazrywać, aby opłacić wynajęcie toi toi – skarży się kobieta. Dodajmy, że rolnik, który chciałby wynająć przenośną ubikację na cały okres zbiorów od sierpnia do października, musiałby zapłacić 1500 zł. Taki jest koszt koszt ich wynajęcia i obsługi.
Wymagania sanepidu to nie żart. Zalecenia takie wprowadzono już kilka lat temu. Przepisy dotyczą całego kraju. Urzędnikom chodziło o większą higienę przy zbieraniu owoców. Dlaczego sanepid dopiero teraz kładzie nacisk na ich przestrzeganie? Podobno ma to związek z wieloma przypadkami zatruć w ostatnim okresie zarówno w Polsce, jak i w krajach UE, do których eksportujemy nasze owoce, spowodowanymi m.in. norowirusami i wirusem wywołującym żółtaczkę pokarmową. Szczególnego nadzoru wymagają owoce miękkie, głównie malina, która musi być zbierana ręcznie i nie jest poddawana myciu w przetwórstwie. Zgodnie z przepisami, plantatorzy (o ile nie produkują na własny użytek) muszą się zarejestrować we właściwej powiatowej inspekcji sanitarnej. A zbierający muszą mieć możliwość skorzystania z toalety i umycia rąk. Zalecane jest więc ustawienie na polach toalet z wodą i mydłem (chyba że plantacja jest blisko domu), a pracownicy powinni zbierać owoce w rękawiczkach.
– Higiena na etapie produkcji i zbioru jest szczególnie ważna, gdyż następująca potem kontrola poszczególnych etapów podczas produkcji nie jest w stanie wyeliminować pierwotnych zanieczyszczeń. Główne źródła wirusów w żywności mogą pojawić się podczas pierwotnej produkcji, obejmując wodę, glebę, nawozy, ścieki. W 2018 roku Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku PSSE w Biłgoraju przeprowadziła 25 kontroli produkcji podstawowej (plantacji) oraz 3 kontrole dostaw bezpośrednich (sprzedaż własnych płodów rolnych na targowisku). Jedną kontrolę plantacji przeprowadzono wspólnie z przedstawicielami PIORiN i IOŚ w ramach współpracy – informuje dr inż. Joanna Sarzyńska, rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju. – Nie nałożono mandatów. Planowane są kolejne kontrole producentów produkcji pierwotnej oraz dostaw bezpośrednich – dodaje.
Dodaj szybkie ogłoszenie drobne na naszym portalu:
– Dobra jakość wody stosowanej do podlewania (nie może być zanieczyszczona fekaliami).
Należy zwrócić uwagę na źródło pochodzenia wody oraz sposoby i warunki jej dostarczania.
Woda do upraw nie może być źródłem zanieczyszczenia owoców.
– Właściwe nawożenie płodów rolnych (nie wolno stosować odchodów ludzkich, które mogą być zanieczyszczone chorobotwórczymi wirusami mogącymi utrzymywać się nawet przez kilka miesięcy).
– Bezwzględne przestrzeganie zasady mycia rąk (najlepiej mydłem ze środkiem bakteriobójczym) przed każdorazowym wejściem na pole.
– Posiadanie czystej odzieży przy wykonywaniu pracy.
– Zakaz pracy osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, kaszel lub ostra żółtaczka.
– Sposób zbioru – czy zbiór odbywa się ręcznie (w rękawiczkach lub bez), jeśli maszynowo – czy stan techniczno-sanitarny urządzeń do zbioru jest odpowiedni.
– Przeprowadzenie szkoleń pracowników zatrudnionych na plantacjach w zakresie higieniczno-sanitarnym.
– Posiadanie procedur dotyczących mycia i dezynfekcji zanieczyszczonych powierzchni.
– Przeprowadzenie kontroli czystości i jakości stosowanych pojemników, naczyń do zbioru.
– Przestrzeganie i stosowanie zasad Dobrej Praktyki Higienicznej, Produkcyjnej i Rolniczej oraz Standardowych Procedur Operacyjnych Sanitacji przez pracowników
– Zapewnienie dostępu wszystkich pracowników do toalet w pobliżu plantacji oraz dostęp do czystej, pitnej wody do mycia rąk (bieżącej, z beczkowozów lub pojemników) oraz higienicznego suszenia rąk (ręczniki papierowe).
– Zapewnienie, że toalety (stałe lub przenośne) są:
umieszczone blisko powierzchni plantacji, w zamkniętym obszarze pola, gdzie pracuje personel, w wystarczającej ilości dla zatrudnionego personelu, tak zaprojektowane, że zapewniają higieniczne usuwanie odpadów i zanieczyszczeń, tak zaprojektowane, że gwarantują brak możliwości przeciekań do wód gruntowych, są utrzymywane w odpowiednich warunkach sanitarnych i dobrym stanie (zapewnione mydło oraz instrukcje), myte i dezynfekowane zgodnie z przyjętymi procedurami.