To podobno najlepsze lody na Ziemi Biłgorajskiej
To podobno najlepsze lody w całym powiecie biłgorajskim. Tak przynajmniej mówi wielu mieszkańców Ziemi Biłgorajskiej. Roztoczańskie lody z Józefowa wytwarzane są od ok. 1952 roku. Przed rokiem zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, w kategorii: produkty mleczne. Próbowaliście lodów z Józefowa?
- Reklama -
Wytwarzane w lokalnych cukierniach roztoczańskie lody z Józefowa powstają na podstawie starych receptur pochodzących od mieszkańców tutejszej miejscowości, które zostały wprowadzone do lodziarni z momentem ich powstawania. Roztoczańskie lody z Józefowa wytwarzane są od ok. 1952 roku.
Dziś lody najczęściej kupujemy w cukierniach, lodziarniach marketach, rzadko kto trudni się wytwarzaniem ich w domu. Lody wytwarzane w miejscowych cukierniach, mają przywołać wspomnienia z lat dzieciństwa, a młodszym pokoleniom pokazać dawny smak tego, co kiedyś było wytwarzane naturalnymi metodami w oparciu o dostępne surowce.
- Reklama -
Mimo mijających lat produkcja lodów w józefowskich lodziarniach nadal opiera się na dawnych recepturach otrzymanych od założycieli pierwszych zakładów wytwarzających lody na terenie Józefowa. Wieloletnią tradycję wytwarzania lodów w Józefowie potwierdzają stare zdjęcia, zapiski z ksiąg oraz badania etnograficzne. Lody wytwarzane na terenie miejscowości Józefów, położonej w malowniczej krainie Roztoczu, wpisały się w wielopokoleniową tradycję, o czym świadczą także tutejsi konsumenci, którzy od pokoleń je spożywają. Wiele osób wraca do józefowskich lodziarni ze swoimi dziećmi i wnukami, żeby spróbować lodów, takich jakie sami jedli w latach swojego dzieciństwa.
info: gov.pl. goto: TripAdvisor.com
- Reklama -
Miód malina lepszych nie jadłem i cenowo nieźle wypadają w porównaniu z pseudo lodami typu zielona budka itd. itp.
Lody dobre i słodkie, ale cena słona… 🙁