Sprawdzony przepis na nalewkę z wiśni z pestkami

Lato w pełni, a my wciąż możemy delektować się smakiem dojrzałych owoców. Orzeźwiające truskawki, słodkie śliwki czy soczyste wiśnie cieszą nasze podniebienie... Jak zatrzymać te chwile na dłużej? Jest na to sposób! Robiąc pyszne przetwory, domowe soki czy nalewki. Lato w pełni, a my wciąż możemy delektować się smakiem dojrzałych owoców. Orzeźwiające truskawki, słodkie śliwki czy soczyste wiśnie cieszą nasze podniebienie... Jak zatrzymać te chwile na dłużej? Jest na to sposób! Robiąc pyszne przetwory, domowe soki czy nalewki.

Każda gospodyni ma sprawdzone przepisy na domowe przetwory. Dżemy, przeciery, soki… Możemy wybierać w bogactwie smaków, kolorów i zapachów, które szczególnie cieszą w zimne, ponure wieczory. Jednym ze sposobów na zatrzymanie smaków lata jest wyrób własnej nalewki. Trunek taki nie tylko ucieszy nasze podniebienie, ale może mieć także właściwości lecznicze.
Jedną z najbardziej lubianych nalewek jest nalewka z wiśni z pestkami. Jej rubinowy kolor, bogactwo aromatu i smaku, a także prozdrowotne właściwości były znane już naszym babciom. Sprawdzone przepisy na nalewkę z wiśni na wódce lub spirytusie były przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Nic dziwnego, wiśnie to owoce bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Te owoce posiadają wiele właściwości odżywczych, mimo że w większości składają się z wody. Z kolei swój kolor zawdzięczają antocyjanom, które nadają barwę owocom. Im jest ich więcej, tym barwa owocu jest ciemniejsza.
Wiśnie, a także przetwory z tych owoców, stosuje się w profilaktyce przeciwnowotworowej, przy wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia, przy dolegliwościach trawiennych, a także przy bezsenności. Wszystkie wartości odżywcze i prozdrowotne wiśni mają także nalewki z wiśni, a także wiśniówki z pestkami.
Działanie lecznicze mają nie tylko owoce, lecz także pestki i liście. Pestki są znane ze swoich właściwości przeciwutleniających i antynowotworowych. Dlatego właśnie często dodaje się je do przetworów. Co więcej, ich smak i aromat wzbogaca smak całej nalewki czy soku. Warto więc dodawać do nalewki wiśnie bez drylowania. Liście natomiast dodaje się w zasadzie po to, by nieco złagodzić kwaśny smak napoju.


Czy przygotowanie nalewki z wiśni jest trudne? Nie, jeżeli mamy na to dobry i sprawdzony przepis. Potrzebne będą do tego dojrzałe owoce wiśni, alkohol i trochę cukru. Wiśnie drylujemy, przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem, a następnie odstawiamy w ciemne i raczej ciepłe miejsce. Co kilka dni wstrząsamy słojem, aby zamieszać jego zawartością. Później zlewamy alkohol do osobnego naczynia, a pozostałe owoce zasypujemy cukrem. Gdy cukier się rozpuści, łączymy syrop z alkoholem z wiśni. Odpowiednio leżakowana nalewka z wiśni ma wspaniały, głęboki i szlachetny smak.
Z kolei nalewka wiśniowa z pestkami to prawdziwy rarytas. Ma znacznie głębszy, bardziej intensywny smak, który niektórzy porównują do amaretto. Jest wyborna, jednak jej wykonanie jest znacznie dłuższe i pracochłonne.
Szukasz przepisu na nalewkę z wiśni? Inne przepisy na nalewkę z wiśni dostępne są na stronie Fajny Ogród.

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.