Smaki Mojego Dzieciństwa
3 października w Korchowie Drugim KGW Korchowianki zorganizowało konkurs kulinarny „Smaki Mojego Dzieciństwa – z pola na stół”.
Trzyosobowa komisja w składzie: Jarosław Piskorski, Irena Gadaj i Zbigniew Łaba oceniła 23 potrawy w kategorii:
- dania mięsne – 6
- dania bezmięsne – 8
- deser – 3
- napój – 6
Komisja stwierdziła, że wszystkie potrawy reprezentują bardzo wysoki poziom wykonania. Zachowane zostały elementy tradycyjne, związek z regionem, estetyka i ciekawy sposób podania. Ponadto zastosowane zostały produkty i płody rolne oraz wykorzystano tradycyjne przepisy.
Komisja oceniła potrawy konkursowe i postanowiła przyznać:
Komisja oceniła potrawy konkursowe i postanowiła przyznać:
W kategorii dania mięsne:
I miejsce – kaczka z jabłkami – KGW Korchów Pierwszy
II miejsce – kiełbasa, żeberka i mięso zapiekane w słoikach – KGW Zawadka
III miejsce – świeżynka – KGW Przymiarki
W kategorii dania bezmięsne:
I miejsce – kluski z truskawkami – KGW Zawadka
II miejsce – smalec z warzywami – KGW Korchów Pierwszy
III miejsce – kulasza – KGW Rakówka
W kategorii deser:
I miejsce – racuchy z jabłkami – KGW Płusy
II miejsce – wisienki – Zespół „Za Horyzontem”
III miejsce – blok czekoladowy – KGW Zawadka
W kategorii napój:
I miejsce – syrop z jarzębiny i rajskiego jabłuszka – KGW Korchów Pierwszy
II miejsce – bim-ber – KGW Rakówka
III miejsce – zakwas z buraków – Kamil Stelmach
III miejsce – zakwas z buraków – Kamil Stelmach