Kieruj się wyglądem i rodzajem deseru
Nie istnieje jeden uniwersalny wzór kieliszków deserowych. Elegancja ma różne oblicza. Na rynku dostępne są zarówno nowoczesne
pucharki na desery – dla miłośników minimalistycznego designu, jak też odwołujące się do klasycznych wzorców – bardziej wyszukane, z elementami dekoracyjnymi. Podobnie wygląda kwestia koloru:
szkło może być przezroczyste bądź też delikatnie zabarwione (na zielono, niebiesko, czy różowo). Czym kierować się przy wyborze? Przede wszystkim:
własnym gustem. Koleżanki? Siostry? Jeżeli chcesz – droga otwarta. My jednak w tym wypadku rekomendujemy – jakkolwiek to nie zabrzmi – egoizm. Jeżeli do swojego deseru dodajesz winogrona, kiwi i jabłka, atrakcyjnie będzie to prezentowało się w zielonym kieliszku. Z kolei lody z truskawkami i malinami będą wyglądały bardzo korzystnie w kieliszku czerwonym czy różowym. Jeżeli zależy Ci na
szerokim wyborze, serdecznie polecamy
pucharki do deserów na Pucharydeserowe.pl – gwarantujemy, że znajdziesz tam naczynia w każdym fasonie, w jakim potrzebujesz!
A może kieliszki cięte po skosie?
Kieliszki mają różne kształty i proporcje; mogą mieć różną pojemność, głębokość czy obwód u góry. Konstrukcję pucharka dobiera się
zgodnie z tym, co będzie się w nim podawało. Niektóre kieliszki mają czarę bardzo długą, sięgającą praktycznie do podstawy. Ma to swoje plusy: są one bardzo uniwersalne, można w nich podawać nie tylko lody, ale również koktajle. Ale oczywiście, nie jest tak kolorowo, jak na pierwszy rzut oka może się wydawać. To znaczy: owszem, można podawać w nich lody, ale tylko niewielkie kompozycje: większe po prostu się nie zmieszczą. Dodatkowo, trzeba liczyć się z tym, że nie są one zbyt dobre, jeżeli planujemy podawać w nich lody podczas przyjęć na stojąco. Zimno lodów drażni wtedy dłoń; z kolei ciepło dłoni przyśpiesza roztapianie się lodów.
Warto wspomnieć jeszcze o kieliszkach, które są cięte po skosie. To bardzo ciekawe rozwiązanie, tworzące wiele nowych możliwości kompozycyjnych.
Szkło hartowane – odporne na skrajne temperatury
Dobre naczynia do deserów wykonuje się
ze szkła hartowanego. Co prawda nie chroni one przed rozbiciem w przypadku upuszczenia (chociaż z pewnością są na to większe szanse), ale zabezpiecza przed pojawianiem się rys i pęknięć od błahych uderzeń. Jest to bardzo ważne w przypadku domów z dziećmiczy restauracji. Dodatkowo surowiec ten cechuje się
odpornością na skrajne temperatury. Jest to kolejny ukłon w kierunku lokali gastronomicznych, chociażby ze względu na konieczność mycia naczyń w wysokich temperaturach.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.