Pucharki do deserów - jakie wybrać na eleganckie okazje?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Pucharki do deserów - jakie wybrać na eleganckie okazje? - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Wiadomości Biłgorajskie<div class="wp-preview__content"> <h2>Kieruj się wyglądem i rodzajem deseru</h2> Nie istnieje jeden uniwersalny wzór kieliszków deserowych. Elegancja ma różne oblicza. Na rynku dostępne są zarówno nowoczesne <a title="pucharki na desery - dla miłośników minimalistycznego designu" href="https://low
reklama

Kieruj się wyglądem i rodzajem deseru

Nie istnieje jeden uniwersalny wzór kieliszków deserowych. Elegancja ma różne oblicza. Na rynku dostępne są zarówno nowoczesne pucharki na desery – dla miłośników minimalistycznego designu, jak też odwołujące się do klasycznych wzorców – bardziej wyszukane, z elementami dekoracyjnymi. Podobnie wygląda kwestia koloru: szkło może być przezroczyste bądź też delikatnie zabarwione (na zielono, niebiesko, czy różowo). Czym kierować się przy wyborze? Przede wszystkim: własnym gustem. Koleżanki? Siostry? Jeżeli chcesz – droga otwarta. My jednak w tym wypadku rekomendujemy – jakkolwiek to nie zabrzmi – egoizm. Jeżeli do swojego deseru dodajesz winogrona, kiwi i jabłka, atrakcyjnie będzie to prezentowało się w zielonym kieliszku. Z kolei lody z truskawkami i malinami będą wyglądały bardzo korzystnie w kieliszku czerwonym czy różowym. Jeżeli zależy Ci na szerokim wyborze, serdecznie polecamy pucharki do deserów na Pucharydeserowe.pl – gwarantujemy, że znajdziesz tam naczynia w każdym fasonie, w jakim potrzebujesz!

A może kieliszki cięte po skosie?

Kieliszki mają różne kształty i proporcje; mogą mieć różną pojemność, głębokość czy obwód u góry. Konstrukcję pucharka dobiera się zgodnie z tym, co będzie się w nim podawało. Niektóre kieliszki mają czarę bardzo długą, sięgającą praktycznie do podstawy. Ma to swoje plusy: są one bardzo uniwersalne, można w nich podawać nie tylko lody, ale również koktajle. Ale oczywiście, nie jest tak kolorowo, jak na pierwszy rzut oka może się wydawać. To znaczy: owszem, można podawać w nich lody, ale tylko niewielkie kompozycje: większe po prostu się nie zmieszczą. Dodatkowo, trzeba liczyć się z tym, że nie są one zbyt dobre, jeżeli planujemy podawać w nich lody podczas przyjęć na stojąco. Zimno lodów drażni wtedy dłoń; z kolei ciepło dłoni przyśpiesza roztapianie się lodów. Warto wspomnieć jeszcze o kieliszkach, które są cięte po skosie. To bardzo ciekawe rozwiązanie, tworzące wiele nowych możliwości kompozycyjnych.

Szkło hartowane – odporne na skrajne temperatury

Dobre naczynia do deserów wykonuje się ze szkła hartowanego. Co prawda nie chroni one przed rozbiciem w przypadku upuszczenia (chociaż z pewnością są na to większe szanse), ale zabezpiecza przed pojawianiem się rys i pęknięć od błahych uderzeń. Jest to bardzo ważne w przypadku domów z dziećmiczy restauracji. Dodatkowo surowiec ten cechuje się odpornością na skrajne temperatury. Jest to kolejny ukłon w kierunku lokali gastronomicznych, chociażby ze względu na konieczność mycia naczyń w wysokich temperaturach.

reklama
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo