- Reklama -

Prosto z leśnej pasieki (film)

Miód to bezcenny produkt, który jest niezwykle ważny w codziennej diecie, szczególnie podczas panującej epidemii koronawirusa, gdyż podnosi odporność organizmu. Na rynku lokalnym mamy niewielu dostawców miodu dobrej jakości. Jednym z nich jest rodzina Komanów, mieszkajaca w Kolonii Bukowiec (gm. Aleksandrów), zajmująca się pszczelarstwem aż od sześciu pokoleń.

Galeria fotografii (14 zdjęć) 

Pasieka rodziny Komanów liczy ponad sto uli i znajduje się w lesie, z dala od pól i zabudowań, dzięki temu pozyskany z niej miód wyróżnia się od innych brakiem substancji chemicznych i antybiotyków.

– Wszystko to potwierdzają badania laboratoryjne wykonane przez Związek Pszczelarski Roztocze w Tomaszowie Lubelskim, które aktualizuję co roku – mówi Krzysztof Koman, współwłaściciel pasieki. – Pięć razy w roku z pasieki pobieram miód leśny. Ostatnio pobierany był tydzień temu, tj. 27 lipca. Ten rodzaj miodu jest bardziej wartościowy, ponieważ ze względu na położenie pasieki nie zawiera pestycydów, czyli związków chemicznych pozostałych po opryskach – dodaje Krzysztof Koman. 

Miód należy przechowywać w temperaturze pokojowej, maksymalnie do 38 stopni C,  najlepiej w ciemnym miejscu. Dobrej jakości miód leśny zamówić można telefonicznie, dzwoniąc pod nr  570 063 768 lub osobiście pod adresem: ul. Kolonia Bukowiec 2, Aleksandrów 23-408 (powiat biłgorajski).

 

Czym tak naprawdę jest miód? 

Miód jest to słodki produkt spożywczy, który wytwarzany jest w naturalnych warunkach przez pszczoły z kwiatów roślin miododajnych, a także ze spadzi drzew iglastych i liściastych. W zależności od tego, z jakich roślin powstaje produkt, dzielimy go na miody:

– nektarowe z kwiatów;

– spadziowe z drzew iglastych i liściastych;

- Reklama -

– mieszane nektarowo-spadziowe.

Miód może mieć konsystencję płynną (patoka) lub stałą skrystalizowaną (krupiec)

Ma też różne zabarwienie. Od barwy białej przez żółtą, bursztynową do brunatnej i zielonobrunatnej. W zależności od rodzaju miód wykazuje różne działanie prozdrowotne.

Dobry miód krystalizuje się w naturalny sposób, nie tracąc właściwości odżywczych i leczniczych. Najwcześniej krystalizuje się miód rzepakowy, tj. około dwóch tygodni, a miód akacjowy i z domieszką miodu akacjowego nawet do dwóch lat. Ciekawostką jest to, że miód z dziewanny nie krystalizuje się nigdy.

W starożytności miód nazywano pokarmem bogów czy nektarem bogów. Zawiera on bowiem bogactwo wartościowych substancji odżywczych: cukry proste takie jak glukoza, fruktoza, kwasy organiczne, olejki eteryczne, mikroelementy, tj. potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy A, B1, B2, B6, B12, C.

Jakie właściwości ma miód? 

Miód ma nie tylko niepowtarzalne walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości prozdrowotne i bakteriobójcze. Wiedział już o tym ojciec medycyny Hipokrates. Żył on aż 111 lat, co zawdzięczał spożywaniu miodu. Łyżka miodu przed snem pomaga zdrowo się wyspać. Regeneruje wątrobę. Pomaga spalić tłuszcz. Miód wykazuje działanie wzmacniające serce i uspokajające. Rozcieńczony i podany na zimno działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcia i poprawia trawienie. Dzięki temu, że składa się z cukrów prostych, szybko wchłaniany jest przez organizm, dając energię. Niewątpliwie najważniejszą zaletą miodu jest jego działanie wzmacniające odporność, pobudza on układ immunologiczny. Działa bakteriostatycznie i antyseptycznie. Miód łagodzi ból gardła i kaszel. W sezonie jesienno-zimowym, w czasie zmniejszonej odporności organizmu, warto codziennie rano spożywać 1-2 łyżeczki miodu rozpuszczonego w 100 ml ciepłej wody. Ważne, aby nie rozpuszczać miodu w temperaturze wyższej niż 40°C, bo traci wówczas swoje prozdrowotne właściwości.

Mówimy tu o naturalnych miodach pochodzenia miejscowego, kupionych u znajomego pszczelarza. Nie mogą to być miody, a raczej mieszanki miodów pochodzących z UE i krajów spoza UE, np. Chin. Nie należy podawać miodu dzieciom do pierwszego roku życia. Jest on bowiem silnym alergenem, ponieważ zawiera pyłek pszczeli.

Dobrej jakości miód leśny zamówić można telefonicznie, dzwoniąc pod nr  570 063 768 lub osobiście pod adresem: ul. Kolonia Bukowiec 2, Aleksandrów 23-408 (powiat biłgorajski).

Red.

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.