Noclegi – Bździuch

Praktyki w Konstancinie

Uczniowie klasy III Technikum Gastronomicznego odbywają praktykę zawodową w Konstancińskim Centrum Hydroterapii Eva Park Life&Spa w Konstancinie-Jeziornej pod Warszawą. Pierwsza z dwóch sześcioosobowych grup właśnie zakończyła swój turnus. Przebywali oni w Eva Park Life&Spa od 16 stycznia do 10 lutego 2017. Druga grupa na miejsce praktyk udała się 20 lutego, powrót zaś przewidziany jest 17 marca 2017. Opiekunem praktyk jest pan Łukasz Konik – Główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach hotelowo-restauracyjnych oraz placówkach rehabilitacyjnych należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A. Współpraca szkoły z Łukaszem Konikiem rozpoczęła się wiosną 2016, gdy w szkole zorganizowane zostały pokazy kulinarne pt. "Warsztaty z mistrzem". Niezwykle przyjazna osobowość pana Łukasza, jego profesjonalizm i bardzo dobry kontakt z młodzieżą spowodowały  podtrzymanie dalszej współpracy. W jej efekcie  rozszerzono ofertę praktyk i umożliwiono uczniom wyjazd do Konstancina oraz naukę zawodu  – mówi Iwona Szeptuch, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Technikum Gastronomicznym w ZSZiO, inicjatorka współpracy. – "Plan się powiódł i mamy nadzieję na długotrwałą współpracę, która przyniesie jak najlepsze owoce dla obydwu stron".

W programie praktyk znajduje się praca w części kuchennej, restauracyjnej oraz w cukierni znajdującej się na terenie kompleksu. Pod opieką wykwalifikowanych pracowników, uczniowie doskonalą swoje umiejętności kulinarne, cukiernicze a także obsługiwanie gości w sali restauracyjnej oraz przy barze. Przez cały okres trwania praktyk placówka zapewnia uczniom nie tylko zakwaterowanie i pełne wyżywienie, ale także możliwość korzystania z dobrodziejstw kompleksu wellness&spa. Na zakończenie praktyki młodzi adepci sztuki kulinarnej mają przewidzianą wycieczkę do Warszawy podczas, której zwiedzą stolicę.

Pracownicy Eva Park Life&Spa nie szczędzą naszym uczniom pochlebnych słów, chwaląc sobie ich dużą wiedzę i umiejętności, skrupulatność i profesjonalne podejście do pracy. Uczniowie zaś są bardzo zadowoleni, że mają szansę uczyć się w miejscu o tak wysokiej renomie pod okiem specjalisty, którego nazwisko jest dobrze znane w świecie kulinariów. Jak mówią, "praktyki w nowoczesnej placówce uzdrowiskowej są bezcenne. Pomagają w zdobyciu jakże cennego doświadczenia zawodowego, poznaniu ciekawych rozwiązań, jak również zawarciu cennych znajomości. Bardzo chcielibyśmy jeszcze kiedyś tam wrócić". Najprawdopodobniej już niedługo będzie to możliwe, ponieważ firma coraz częściej wspomina o zaoferowaniu naszym uczniom wakacyjnej pracy na terenie kompleksu uzdrowiskowego. 

Wyjazdy uczniów naszej szkoły na praktyki zawodowe do  Konstancina i możliwość pracy z tak wybitnymi osobami sztuki kulinarnej jak pan Łukasz Konik, stanowią doskonałe uzupełnienie zajęć prowadzonych w szkole oraz dają możliwość znalezienia zatrudnienia w najbardziej renomowanych ośrodkach. Mam nadzieję, że w niedługim czasie nawiążemy współpracę z innymi równie renomowanymi ośrodkami, w których nasi uczniowie będą mogli odbywać praktyki zawodowe – dodał dyrektor szkoły dr Adam Balicki.

 

Łukasz Konik  Urodzony w Gorzowie Wielkopolskim. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.  Swoją przygodę z kuchnią rozpoczął w Technikum Gastronomicznym w Gorzowie Wielkopolskim. Łukasz Konik swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce oraz za granicą. Współpracuje z Instytutem Chemii i Fizyki PAN w Warszawie.  W grudniu 2009 roku Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyjęła Łukasza do swego grona jako najmłodszego Szefa kuchni.  Jego kulinarną miłością jest kuchnia francuska, a wielką pasją – kuchnia molekularna.  Realizuje pokazy i warsztaty z cyklu: "Kulinarna Awangarda", popularyzujące tą kuchnię.  Na swoich pokazach w lekkiej, błyskotliwej i pełnej żartów atmosferze przybliża widzom tajniki przygotowywania produktów w ciekłym azocie oraz smażenia w wodzie.  Jego pokazy kulinarne można było oglądać w Telewizji Polskiej, TVN, TVN 24 oraz Polsat Biznes.  Redaguje własną rubrykę o tematyce gastronomicznej w czasopismach kulinarnych i na portalach gastronomicznych. Jest stałym współpracownikiem opiniotwórczego portalu organizatorów imprez www.eventspace.pl Jako wielki miłośnik sportów motorowych, od niedawna rozpoczął współpracę z Ekstraligowym Klubem Żużlowym Stal Gorzów jako kucharz. Więcej informacji: www.lukaszkonik.pl

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.