- Reklama -

- Reklama -

Niezwykła moc roślin. Poznaj jeżówkę purpurową

Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) to roślina, która pochodzi z Ameryki Północnej. Jej lecznicze właściwości odkryli rdzenni mieszkańcy tych terenów. Stosowali ją jako uniwersalny środek na wiele dolegliwości – od bólu zęba, po leczenie kaszlu, przeziębienia czy nawet odry. Jeżówka stała się też powszechna w Stanach Zjednoczonych, Francji, Anglii i Niemczech w latach trzydziestych XX wieku. Z czasem jednak jej popularność spadła na rzecz antybiotyków. Do Polski właściwości lecznicze Echinacei dotarły w latach dziewięćdziesiątych XX wieku.

Jeżówka w ogrodzie

Jeżówka to roślina z rodziny astrowatych. Ten piękny kwiaty można hodować w przydomowych ogródkach. Nie ma ona wygórowanych wymagań dotyczących uprawy. Doskonale rośnie na glebach żyznych i w miejscach nasłonecznionych, wymaga częstego podlewania. Jeżówka ma kilka odmian, jednak najbardziej popularna jest jeżówka purpurowa.

Jeżówka ma piękne duże kwiaty, a jej pędy sięgają do 1,5 metra. Liście są ciemnozielone, sztywne i szorstkie. Na pewno będzie piękną ozdobą każdego ogrodu. Kwitnie od lipca do października.

Na co pomaga echinacea?

Ale sam wygląd ten pięknej rośliny to jeszcze nie wszystko. Jej popularność wynika bowiem głównie z niezwykłych właściwości. Jak działa jeżówka?

  • Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu obronnego organizmu
  • Wspomaga w utrzymywaniu zdrowego układu odpornościowego
  • Jest pomocna w profilaktyce w obrębie górnych dróg oddechowych
  • Przynosi ulgę w przypadku dyskomfortu gardła i krtani.

Nie do przecenienia jest wpływ jeżówki na odporność – to jej znak rozpoznawczy i głównie z tego jest dzisiaj znana. Spożywanie jeżówki znakomicie wspomoże nasz układ odpornościowy i pomoże w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Roślina pobudza do pracy białe krwinki, które walczą z wirusami w naszym organizmie. Dlatego też jest tak pomocna w chorobach górnych dróg oddechowych.

Jak stosować jeżówkę?

Można sporządzić napar z jeżówki purpurowej. Wykorzystuje się do tego suchy korzeń rośliny. Należy go skruszyć i zalać wrzątkiem. Po zaparzaniu całość przecedzamy i powstaje napój. Zaleca się, aby napar pić 2-3 razy dziennie, jednak nie przekraczając 200 ml naparu. Możemy też pić herbatę z jeżówki. Należy ja zaparzać około 10-15 min pod przykryciem.

Jednak najlepiej dobrany skład echinacei znajdziemy w kapsułkach – to tam jest standaryzowany ekstrakt z jeżówki purpurowej. Jeżówka na odporność skoncentrowana w małej kapsułce to odpowiednia jakość gwarantująca nam prawidłową suplementację.

Warto przeczytać również: https://www.herbaya.pl/zdrowie-z-natury/echinacea-ziola-na-odpornoc

- Reklama -

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.