- Reklama -

Najpopularniejsze choroby jęczmienia jarego – jak je zwalczyć?

W porównaniu do jęczmienia ozimego jęczmień jary nie jest podatny na choroby aż w takim stopniu ze względu na krótszy okres wegetacji. Niemniej warto wiedzieć, jakie patogeny mogą go zaatakować, aby móc w porę stłumić infekcję zagrażającą bezpieczeństwu plonów.

Większość chorób jęczmienia jarego pokrywa się z listą tych, które atakują odmianę ozimą. Choroby grzybowe, które często go atakują, mogą z początku wyglądać niewinnie, ale ich rozwój realnie zagraża uprawie. Dlatego należy stale obserwować jęczmień, wypatrując ewentualnych zmian chorobowych. Im wcześniej wykryta zostanie choroba, tym większa szansa, że nie rozprzestrzeni się ona na duży odsetek roślin. Dodatkowo od czasu do czasu można stosować fungicydy systemiczne celem zapobiegania patogenom.

Jakie choroby najczęściej atakują jęczmień jary?

Rdza jęczmienna

Częsta choroba grzybicza, z czasem powodująca usychanie plonu. Jest groźna z dwóch powodów – po pierwsze, może powodować duże straty, a po drugie, do pewnego etapu jest bardzo trudna do wykrycia. Małe grudkowate naloty na liściach – to po tym możesz ją poznać.

Fuzarioza

- Reklama -

Powszechna choroba jęczmienia jarego, doskonale rozwijająca się przy wysokiej wilgotności. Łatwo zidentyfikować ją po żółtych przebarwieniach kłosów, z czasem pokrywane zarodnikami o charakterystycznym pomarańczowym odcieniu. Jest to szczególnie niebezpieczna choroba z punktu widzenia konsumenta – toksyny produkowane przez grzyby z rodzaju fuzarium są bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Mączniak prawdziwy

Powszechna choroba zbożowa objawiająca się białym nalotem na liściach. Patogeny rozwijają się dobrze w szerokim spektrum temperatur – od 5 do 30 stopni Celsjusza, co sprawia, że zboża są dla nich stosunkowo łatwym celem.

Oprócz wspomnianych zakażeń grzybowych, wśród chorób można wymienić również rynchosporiozę oraz plamistość siatkową. Wszystkie wymienione choroby jęczmienia jarego najskuteczniej zwalcza się z wykorzystaniem stosownych fungicydów, które pozwalają na zahamowanie rozwoju choroby i uniknięcie strat plonów. Na polskim rynku znajdziesz je między innymi w ofercie marki Syngenta.

- Reklama -

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.