Karczma na Woli

Na co najczęściej chorują mieszkańcy powiatu?

Choroby zakaźne to choroby wywołane przez drobnoustroje, toksyczne produkty, a także przez pasożyty lub inne biologiczne czynniki chorobotwórcze, które ze względu na charakter i sposób szerzenia stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi. Mogą szerzyć się różnymi drogami: przez kontakt bezpośredni, drogą kropelkową, podczas kaszlu i kichania, przez kontakt seksualny, przez wkłucie bezpośrednio do organizmu na zakażonej igle czy strzykawce, a także przez owady, które spełniają funkcje nośników.

Na jakie choroby zakaźne chorujemy w naszym powiecie? – Sytuacja epidemiologiczna w bieżącym roku jest porównywalna do okresu z ubiegłego roku – informuje dr inż. Joanna Sarzyńska, rzecznik prasowy PSSE w Biłgoraju. 

Okazuje się, że najbardziej "popularną" chorobą zakaźną w naszym powiecie jest ospa wietrzna, na którą w tym roku zachorowało już 238 osób. Ospa wietrzna występuje zwykle u dzieci. Na ogół stwierdza się u nich łagodne objawy kliniczne, takie jak brak łaknienia, ból głowy, osłabienie, niewysoka gorączka. Wysypka pojawia się stopniowo i przechodzi od fazy plam do pęcherzyków, krost i krótko utrzymujących się blizn. Wysypka występuje na całym ciele, choć początkowo pojawia się na tułowiu. Wysypce towarzyszy silny świąd.

Chorujemy także na choroby zakaźne związane z układem pokarmowym. 96 osób zachorowało na rotawirusy, które są najczęstszą przyczyną występowania u dzieci niebakteryjnych biegunek zakaźnych, a chorować mogą również osoby dorosłe. Do zakażenia dochodzi drogą fekalno-oralną na skutek bezpośredniego kontaktu z osobą zakażoną lub jej wydalinami – głównie poprzez zanieczyszczone kałem ręce, powierzchnie czy przedmioty codziennego użytku, czemu sprzyja nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny. Możliwe jest również zakażenie przez zanieczyszczoną żywność lub wodę. 67 osób zachorowało też na salmonellę. Człowiek może zakazić się poprzez: spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella, spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko), używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności. Były też przypadki zakażeń clostridium dificille. Takich osób było 26. Ta groźna bakteria wywołuje zapalenie jelita grubego. Zakażenie szerzy się drogą pokarmową i dotyczy przede wszystkim osób starszych, przebywających w szpitalach i domach opieki. Najpoważniejszym czynnikiem sprawczym są antybiotyki ze wszystkich grup farmakologicznych, zwłaszcza jeśli są podawane w zestawach (więcej niż 1 antybiotyk na raz) i przez dłuższy czas. Wystąpiło też 5 przypadków zachorowań na norowirusy. Norowirusy są częstą przyczyną występowania zakażeń pokarmowych u ludzi, objawiają się takimi dolegliwości jak wymioty, biegunka i bóle brzucha. Rzadziej występują gorączka, dreszcze i bóle głowy. W naszym powiecie pojawiła się też lamblioza, na którą zachorowało 6 osób. Po zachorowaniu nie zawsze jednak objawy lambliozy są jednoznaczne. Choroba może przez długi czas nawet nie dać żadnych objawów, ale najczęściej pojawia się biegunka z widocznymi w stolcu resztkami jedzenia. Towarzyszą jej gazy i skurcze oraz ból brzucha w prawym podżebrzu i zazwyczaj po spożyciu pokarmu. Nosiciele czują się osłabieni, w skrajnych przypadkach zaczynają nawet chudnąć. U alergików nasilają się też objawy lub pojawiają nowe alergie.

Wciąż chorujemy na boreliozę. Takich przypadków biłgorajski sanepid odnotował 73. Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek ukłucia przez zakażonego kleszcza. Jest on przenosicielem zarazka – pobierając krew zakażonego zwierzęcia, głównie drobnych gryzoni, zwierząt dzikich i ptaków, sam ulega zakażeniu, a następnie żerując, przekazuje krętki swojemu żywicielowi – np. człowiekowi. Po 7-10 dniach od ukłucia przez zakażonego kleszcza pojawia się w tym miejscu zmiana skórna, która następnie powiększa się, tworząc czerwoną lub sinoczerwoną plamę – tzw. rumień wędrujący. Miejscowej zmianie skórnej towarzyszą często objawy uogólnione: zmęczenie, ból mięśni, gorączka, ból głowy, sztywność karku. Brak rozpoczęcia leczenia może prowadzić w konsekwencji do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych oraz mózgu, zapalenia nerwów, zapalenia stawów lub zaburzenia rytmu pracy serca.

Płonica, inaczej szkarlatyna, to kolejna choroba zakaźna, na którą chorują mieszkańcy naszego powiatu. Takich przypadków było 7. Jest to ostra choroba zakaźna wywołana przez bakterie – paciorkowce hemolizujące grupy A. Płonica szerzy się drogą bezpośrednią lub pośrednią. Do głównych objawów choroby należy: drobnoplamista szkarłatna wysypka na tułowiu, kończynach i na twarzy, tzw. język poziomkowy, następnie język malinowy – czyli biały nalot na języku, ustępujący od brzegów i koniuszka, zaczerwienione migdałki z ropnymi nalotami. Najczęstsze powikłania płonicy to zapalenie węzłów chłonnych, zapalenia ucha środkowego, nerek, zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie stawów. Płonica występuje przede wszystkim u dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym.

Dwie osoby z terenu powiatu chorowały na świnkę. Osoba zakażona może zakażać inne osoby przez okres 3 dni przed wystąpieniem objawów do około 9 dni po ich ustąpieniu. Okres inkubacji trwa średnio 16–18 dni. Po nim pojawiają się objawy w tym głównie bolesne jedno lub dwustronne powiększenie ślinianek przyusznych (znajdujących się na policzku, na wysokości żuchwy, obok ucha). Mogą wystąpić również objawy ogólne, w tym gorączka, bóle mięśni, pogorszenie samopoczucia, zmniejszenie apetytu.

Był też jeden przypadek zachorowania na krztusiec. Krztusiec jest ostrą chorobą dróg oddechowych, głównie wieku dziecięcego, wywoływaną przez bakterie Bordetella pertussis. Charakterystycznym objawem choroby jest długotrwale utrzymujący się napadowy kaszel z wydzieleniem lepkiej plwociny. Jedynym źródłem zakażenia jest chory człowiek. Zakażenie następuje drogą powietrzno-kropelkową. 

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.