Mrożonki wycofane ze sprzedaży. Jest ostrzeżenie sanepidu
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie, w który informuje, że nie można spożywać pewnych mrożonek.
„Uwaga! Niżej wymienione produkty nie powinny być spożywane! Firma Greenyard Frozen Poland podjęła zapobiegawcze działania w celu dobrowolnego wycofania mrożonych warzyw z uwagi na potencjalne ryzyko występowania w nich bakterii Listeria monocytogenes, związane z użytym do produkcji surowcem (kukurydzą). Greenyard Frozen Poland na swojej stronie internetowej https://daucyinspiruje.pl/ poinformował konsumentów o przyczynach wycofania i sposobie postępowania z ww. produktami przez konsumentów” – czytamy w komunikacie.
Chodzi o mrożonki marki d`aucy, zawierające kukurydzę:
Fit Mix marchwiowy 400 g
Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g
Dodaj szybkie ogłoszenie drobne na naszym portalu:
Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g
Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g
Warzywa na patelnię klasyczne 400 g
Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g
A także jeden produkt marki Pinguin:
Kukurydza format opakowania 2,5 kg ze znajdującą się na opakowaniach datą minimalnej trwałości od 06.2018 do 06.2020 r.
Jak podaje producent, działania te podjęte w trosce o zdrowie konsumentów oraz jakośćwyrobów. – Firma Greenyard Frozen Poland informuje, że w związku z zaistnieniem potencjalnego ryzyka wystąpienia bakterii Listeria monocytogenes w kukurydzy użytej do produkcji, podjęła decyzję o prewencyjnym wycofaniu z obrotu niżej wymienionych produktów marki d`aucy i Pinguin zawierających ten składnik. Nasza decyzja jest podyktowana dbałością o najwyższe standardy bezpieczeństwa produktów i ma na celu wyeliminowanie nawet znikomego ryzyka spożycia składnika mogącego mieć wpływ na zdrowie konsumentów. Konsumenci, którzy zakupili poniższe produkty, proszeni są o zniszczenie ich lub zwrócenie do punktu sprzedaży, w którym został nabyty zgodnie z zachowaniem procedury wycofania obowiązującej w danym podmiocie. Jednocześnie informujemy, że tylko przygotowanie produktów zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, czyli poddanie ich obróbce termicznej, eliminuje ryzyko zakażenia. Przepraszamy za wszelkie niedogodności, jakie mogę wyniknąć z zaistniałej sytuacji – czytamy w ich oświadczeniu.
– Ponieważ zdrowie i bezpieczeństwo żywności są absolutnym priorytetem, podjęliśmy decyzję o wycofaniu ze sprzedaży partii mrożonych warzyw.
Jest to związane z potencjalnym skażeniem tych produktów bakterią listeria. Dotyczy to jednej z odmian bakterii, która może powodować zagrożenie dla zdrowia w sytuacji, gdy mrożone warzywa nie zostaną odpowiednio ugotowane przed spożyciem. Jeżeli mrożone warzywa będą gotowane przez co najmniej 2 minuty w temperaturze co najmniej 70°C, nie ma zagrożenia dla zdrowia.Procedura wycofania ze sprzedaży nie oznacza, że produkty są faktycznie skażone. Nasze działania wynikają ze zobowiązania do podjęcia maksymalnych środków ostrożności – kontynuuje producent mrożonek.
Chodzi o specyficzny szczep Listeria monocytogenes, mogący powodować różny poziom zagrożenia dla zdrowia, jeśli produkt nie jest poddany obróbce termicznej w temperaturze 70 ° C przez co najmniej 2 minuty.
Listerioza to rzadka, ale poważna choroba powodowana skażeniem żywności bakterią Listeria monocytogenes.
Objawy obejmują całe spektrum dolegliwości: od łagodnych objawów grypopodobnych, takich jak nudności, gorączka, bóle mięśniowe, wymioty i biegunka, do poważniejszych komplikacji zagrażających życiu. Bardziej podatne na zakażenie bakterią listeria są osoby starsze, kobiety w ciąży, noworodki i osoby o obniżonej odporności.