- Reklama -

- Reklama -

Mango – zdrowy owoc smakujący słońcem

- Reklama -

Cudowne właściwości mango

Badania Millward Brown wskazują, że Polacy obawiają się sięgania po nowe owoce i warzywa – tylko jedna czwarta Polaków sięgnęła po nowość w ciągu sześciu miesięcy. Powstrzymuje ich przede wszystkim obawa przed tym, że nowy smak nie przypadnie im do gustu oraz to, że nie wiedzą, jak te kulinarne nowości odpowiednio obrać czy przygotować. Jeżeli już decydują się na eksperymenty, to wybierają właśnie mango, zaraz obok tego owocu są granat, awokado i liczi.

Mulawa wybory do 05.04.2024

Wybór mango powinien szczególnie cieszyć, ponieważ ten pozorny owoc to prawdziwa bomba witaminowa, która korzystnie wpływa na wygląd, ale także dostarcza organizmowi cennych enzymów. W roślinie występuje glikozyd, zwany mangiferyną, który działa przeciwdrobnoustrojowo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwcukrzycowo oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy.

Mango – owoc szczęścia, młodości i zdrowia

Ekstrakty z mango szeroko wykorzystywane są w kosmetyce, również przy domowych zabiegach. Peeling z mango nie tylko usunie uszkodzony naskórek i pobudzi jego regenerację, ale także ukoi podrażnienia i zadziała przeciwzapalnie. Maseczka z papki zgniecionego owocu wygładzi skórę, wyrówna jej koloryt oraz wyraźnie ujędrni. Mango często bywa składnikiem szamponów i odżywek do włosów zniszczonych, a także balsamów do skóry suchej. Dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia naczynka, wyraźnie nawilża, działa przeciwstarzeniowo, chroni skórę przed promieniowaniem UV (wysoka zawartość beta-karotenu).

Dodaj szybkie ogłoszenie drobne na naszym portalu:

Mango jest symbolem dobrobytu i szczęścia, ma również znaczenie duchowe. Z tego powodu jest używane w rytuałach hinduizmu i w różnych ceremoniach, jak ślub czy oddanie czci bóstwu. Owoce są symbolem płodności i miłości w wielu pismach hinduistycznych jak Purana, Ramayana i Makabharata. Mango jest również święte dla buddystów – jest bohaterem cudu w Shravasti, kiedy to Budda poszedł do ogrodu królewskiego, zjadł mango i zasiał ziarno, z którego wyrosło i zakwitło natychmiast drzewo nazwane później drzewem Gandamba.

Mango – kalorie i wartości odżywcze

Typowy owoc mango, średniej wielkości, waży około 250 gramów i dostarcza około 175 kalorii. Dostarcza nie tylko energii, ale także cennych składników odżywczych, jak witaminy C, A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. W wartościach odżywczych mango znajdziemy również magnez, miedź i potas, które regulują gospodarkę wodno-elektrolitową ustroju oraz wzmacniają układ nerwowy. Zaraz obok witamin i minerałów znajdują się cenne antyoksydanty, które spowalniają między innymi proces starzenia się skóry oraz wpływają pozytywnie na wygląd. Obecne w dojrzałych owocach mango enzymy wspomagają trawienie białek.

Mango jest źródłem błonnika pokarmowego i szczególnie polecane jest jako przekąska, dodatek do śniadania, na przykład do płatków owsianych, a nawet jako deser. Jego słodki, egzotyczny, a przy tym lekko orzeźwiający smak z powodzeniem zastąpi kawałek ciasta, nie wspominając, że z mango można zrobić pyszny koktajl lub domowy sorbet.

Mango w kuchni – indyjski deser

Z mango można przygotować niemal wszystko: od prostych owocowych sałatek po bardziej angażujące dania. Ponieważ owoc pochodzi z Indii, warto przygotować deser o indyjskich rodowodzie, czyli kheer. Potrzebujemy do tego trzy duże mango, pół szklanki ryżu, trzy szklanki mleka w proszku, cukier puder, posiekane rodzynki, cynamon mielony, prażone płatki migdałowe, rozgniecione strąki nasienne kardamonu i jedną trzecią szklanki śmietanki.

Najpierw gotujemy ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Należy go później dokładnie odcedzić. Do dużego rondla wlewamy mleko, jedną trzecią szklanki cukru pudru, sześć strąków kardamonu, szczyptę cynamonu i gotujemy, doprowadzając do wrzenia. Dodajemy ryż i zmniejszamy ogień. Gotujemy wszystko przez 20 minut bez przykrycia na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy garść płatków migdałowych, garść rodzynek i pokrojone mango. Podajemy polane śmietanką i posypane migdałami.Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na https://www.makro.pl/swiat-produktow/owoce-w-makro/owoce-egzotyczne/mango.

Jest wiele powodów, aby wprowadzić do jadłospisu ten soczysty i aromatyczny owoc. Mango wyśmienicie orzeźwi w upalny dzień, zadba o skórę, a nawet o chore gardło. Wbrew pozorom obieranie mango jest banalnie proste, a nic nie stoi na przeszkodzie, żeby codziennie jeść je razem z innymi owocami w postaci sałatki owocowej lub koktajlu. W Indiach i Tajlandii mango dodawane jest nawet do curry i mieszanek warzywnych, zatem i w polskiej kuchni na pewno znajdzie się miejsce na pyszne i zdrowe mango.

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.