Łukowa: Podążały szlakiem tradycji kulinarnych
Stowarzyszenie Kobiet Gminy Łukowa zrealizowało projekt pod nazwą "Szlakiem tradycji kulinarnych Roztocza". Mieszkańcy zarówno ci mali, jak i dorośli brali udział w spotkaniach i warsztatach. Wszystko po to, aby pielęgnować regionalne tradycje kulinarne.
- Reklama -
Stowarzyszenie Kobiet Gminy Łukowa zrealizowało projekt
- Reklama -
Warsztaty dla dzieci i dorosłych
Dla dzieci zorganizowano cykliczne warsztaty, podczas których uczestnicy zapoznali się z historią pieroga biłgorajskiego oraz aktywnie uczestniczyli w procesie jego wypieku. Nie zabrakło również możliwości upieczenia i spróbowania podpłomyka dobrze znanego na Roztoczu. Ich wykonanie było możliwe dzięki zakupowi pieca konwerterowo parowego, który jest nowym nabytkiem Stowarzyszenia Kobiet Gminy Łukowa.
Z kolei dla dorosłych zaplanowano warsztaty wiedzy z zakresu przygotowania regionalnych łupciów, czyli gołąbków z kaszą gryczaną, kapustą kiszoną z dodatkiem regionalnego oleju konopnego. Warsztaty są prowadzone pod okiem wykwalifikowanego kucharza znanego z kultywowania staropolskich i regionalnych potraw.
red.
- Reklama -