- Reklama -

- Reklama -

Łukowa: Podążały szlakiem tradycji kulinarnych

Stowarzyszenie Kobiet Gminy Łukowa zrealizowało projekt pod nazwą "Szlakiem tradycji kulinarnych Roztocza". Mieszkańcy zarówno ci mali, jak i dorośli brali udział w spotkaniach i warsztatach. Wszystko po to, aby pielęgnować regionalne tradycje kulinarne.

- Reklama -

„Szlakiem tradycji kulinarnych Roztocza” to już kolejny projekt zrealizowany przez Stowarzyszenie Kobiet Gminy Łukowa. Tym razem przy wsparciu Euroregion Roztocze. 

Stowarzyszenie Kobiet Gminy Łukowa zrealizowało projekt 

- Reklama -

Działania projektu trwały od października do listopada 2021 r. Zakładały one cykliczne spotkania i warsztaty dla dzieci i dorosłych, które mają na celu promowanie, a także zachęcanie lokalnej społeczności do kultywowania i podtrzymywania regionalnych tradycji kulinarnych Roztocza. Pieniądze na ten cel pozyskano od Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego. 

Warsztaty dla dzieci i dorosłych

Dla dzieci zorganizowano cykliczne warsztaty, podczas których uczestnicy zapoznali się z historią pieroga biłgorajskiego oraz aktywnie uczestniczyli w procesie jego wypieku. Nie zabrakło również możliwości upieczenia i spróbowania podpłomyka dobrze znanego na Roztoczu. Ich wykonanie było możliwe dzięki zakupowi pieca konwerterowo parowego, który jest nowym nabytkiem  Stowarzyszenia Kobiet Gminy Łukowa. 

Z kolei dla dorosłych zaplanowano warsztaty wiedzy z zakresu przygotowania regionalnych łupciów, czyli gołąbków z kaszą gryczaną, kapustą kiszoną z dodatkiem regionalnego oleju konopnego. Warsztaty są prowadzone pod okiem wykwalifikowanego kucharza znanego z kultywowania staropolskich i regionalnych potraw.

red. 

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.