Konferencja ekologiczna w ZSCKR w Różańcu
25 i 26 stycznia 2019 r. w ZSCKR w Różańcu odbyła się VIII Konferencja Ekologiczna pt. "Nowoczesne i innowacyjne metody produkcji ekologicznej owoców i warzyw" oraz seminarium dla sadowników ekologicznych.
Było to ważne wydarzenie dla szkoły, w przygotowanie którego zaangażowani byli pracownicy oraz młodzież szkolna. Uczniowie uczący się w zwodzie TŻiUG w pracowni obsługi konsumenta serwowali zimne i gorące napoje. Przygotowali również dla uczestników konferencji bufety kawowe.
W stołówce internatu młodzież pod okiem nauczycieli przygotowała nakrycia stołów i bufety, podawała potrawy w trakcie obiadu i kolacji. Uczniowie w ciągu tych dwóch dni mieli możliwość szkolenia swoich umiejętności w obsłudze tak dużej imprezy, nabywając nowe doświadczenia zawodowe.
W konferencji uczestniczyli także słuchacze i nauczyciele szkół zaocznych, funkcjonujących w ZSCKR w Różańcu. Mogli oni wysłuchać cyklu wykładów o innowacyjnych metodach uprawy i sposobach ochrony owoców jagodowych. Poruszono zagadnienia przyszłości rolnictwa ekologicznego oraz doradztwa finansowego.
W trakcie konferencji była również możliwość zapoznania z ofertą firm proponujących różne środki ochrony roślin oraz nawozy ekologiczne, których produkcja oparta jest na nowych rozwiązaniach biotechnologicznych.
Dodaj szybkie ogłoszenie drobne na naszym portalu:
Swoje stoiska zaprezentowali także producenci materiału szkółkarskiego posiadający szeroki asortyment sadzonek, odmian truskawek, malin oraz jeżyn.
Dzięki takim spotkaniom producenci i słuchacze mogli zdobyć i poszerzyć swoją wiedzę oraz umiejętności w zakresie produkcji ekologicznej warzyw i owoców.
Szkolenie organizowane w szkole po raz kolejny cieszyło się dużym zainteresowaniem.