- Reklama -

Jak pirogi, to tylko z Łukowej

Czy nasi czytelnicy próbowali upiec piróg w piecu chlebowym? Taki pachnący, z rumianą skórką? Nie? A kobiety z Łukowej już to potrafią! Nauczyła je jedna z najstarszych wiejskich gospodyń!

Przed świętami Wielkiej Nocy panie ze Stowarzyszenia Kobiet Gminy Łukowa spotkały się, aby nauczyć się piec prawdziwe biłgorajskie pierogi. Może większość z nas używa tej nazwy i kojarzy piróg z Biłgorajem, ale te z Łukowej też wyszły dobre. Były pieczone w piecu chlebowym, a farsz z kaszy gryczanej i ziemniaków był zawinięty w skórkę z ciasta drożdżowego.

Wiedzę, jak napalić w piecu chlebowym, jak zrobić odpowiednie ciasto i farsz, wreszcie jak upiec pierogi, przekazywała jedna z najbardziej doświadczonych kucharek w Łukowej Janina Stelmach, która w kwestii pieroga udzielała rad samemu Robertowi Makłowiczowi.

Kobiety nie tylko reaktywowały dawno nieużywany piec chlebowy, ale wspólnie przyrządziły i upiekły pierogi, które wyszły naprawdę pyszne. Te i inne cudeńka kulinarne, takie jak zakwas na barszcz, pieczony udziec, swojski chleb i kiełbasa, można było próbować podczas pierwszego kiermaszu wielkanocnego w Łukowej.

Pomimo tych samych składników każda gospodyni piecze pieroga trochę inaczej. Z pewnością każda ma swój sprawdzony przepis na pieroga. Jeśli nie, proponujemy przepis, który podaje Rober Makłowicz.

Składniki:

3 szklanki mąki, 1 kostka masła, 20 g drożdży, szczypta proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, 700 g ziemniaków, 500 g kaszy gryczanej, 350 g sera twarogowego, 1 szklanka śmietany, 5 jaj, 1 łyżka smalcu, sól, pieprz

Wykonanie:

Najpierw trzeba zrobić farsz, czyli ziemniaki ugotować, odlać wodę, zostawiając trochę na dnie. Utłuc, wsypać kaszę gryczaną, dodać smalec, pozostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza napęcznieje i zmięknie. Dodać pokruszony ser, przyprawić solą i pieprzem ziołowym, wymieszać. Dodać śmietanę i jajka, wymieszać.

Ciasto:

Trzeba drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, odrobinę cukru, śmietanę, dokładnie wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, przesiekać je z mąką, dodać śmietanę z drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na pół, jedną częścią wyłożyć dno i boki wysmarowanej masłem formy. Wyłożyć nadzienie na ciasto, przykryć drugim płatem ciasta, posmarować jajkiem i wstawić do pieca na 1 godzinę i 40 minut.

Sos kurkowy:

W międzyczasie przygotować sos kurkowy. Cebulę posiekać, zrumienić na maśle, wrzucić posiekane kurki. Dodać około łyżeczki mąki, wlać trochę bulionu, dodać śmietankę 30%, chwilę pogotować, aby śmietanka zagęściła się, po czym wlać trochę białego wytrawnego wina. Doprawić solą i pieprzem.

Upieczony piróg podawać z sosem z kurek lub z gęstą kwaśną śmietaną.

 

- Reklama -

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Nowa Gazeta Biłgorajska nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy.